IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият сектор на Гърция се надява на възстановяване през 2021 г.

Секторът е от ключово значение за икономиката на страната, която точно започна да изплува от кризата в последните години

20:30 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Туристическият сектор на Гърция се надява на възстановяване през 2021 година с утихването на коронавируса, пише Ройтерс. Секторът е от ключово значение за възстановяването на гръцката икономика, която успя да излезе от третата спасителна програма и десетилетие на икономически трудности.

През 2020 година приходите от туризъм са едва 4 млрд. евро. Година по-рано те достигнаха 18 млрд. евро, но пандемията от коронавируса обърка много планове. Последните данни на Централната банка на Гърция показват, че в периода януари - октомври 2020 година пристигащите туристи са със 76% по-малко спрямо миналата година.

Прогнозите са, че гръцката икономика ще се свие с 10% през тази година. Надеждите са през втората половина на 2021 година страната да дръпне напред, разчитайки на възстановяването на туризма.

От февруари до края на декември Гърция отчита около 136 хил. случая на коронавирус, а над 4,6 хил. души са починалите от заболяването. Страната е под блокада от началото на ноември, оставяйки да работят само хранителните магазини. За Коледа отворени бяха само фризьорските салони и книжарниците, допълва Ройтерс.

Междувременно страната започна и ваксинацията с одобрената в ЕС ваксина на Pfizer и BioNTech. За двата дни от 27 декември насам в страната са се ваксинирали 471 души, като е регистрирана и една алергична реакция, пише англоезичното издание "Катимерини".

Сред първите ваксинирани, веднага след медицинска сестра в болница в Атина и пациент на дом за възрастни, бяха премиерът на страната Кириакос Мицотакис и президентът Катерина Сакералопулу. Ден по-късно се ваксинираха министри от правителството, както и лидерът на опозицията бившият премиер Алексис Ципрас.

До края на март Гърция ще получи общо 1,25 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Плановете на правителството са да бъдат ваксинирани 85 хил. души до края на януари 2021 година.

Очаква се страната да получи и 240 хил. дози от ваксината на Moderna, когато получи одобрение от европейските власти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още