IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС поръча нови 300 млн. ваксини от Biontech и Pfizer

75 милиона дози трябва да бъдат доставени през второто тримесечие на 2021 г.

11:27 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия подписа договор за допълнителни 300 млн. дози от ваксината срещу коронавируса на базираната в Майнц германска компания Biontech и нейния партньор от САЩ Pfizer. 75 милиона дози трябва да бъдат доставени през второто тримесечие на 2021 г., заяви ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

„Искаме да се уверим, че европейците разполагат с достатъчни дози безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19“, каза Фон дер Лайен в публикация в Twitter. „Сега даваме възможност на страните от ЕС да купуват повече дози от първата ваксина, одобрена в ЕС".

Договорката увеличава общия брой на поръчките до 600 млн. – достатъчно, за да бъдат ваксинирани две трети от населението на блока при двукратно поставяне на медикамента. 

Новата сделка за ваксините става факт седмица, след като 27-членният блок увеличи първоначално поръчаните 200 млн. дози на 300 млн.

За възможността за тази договорка стана ясно преди няколко дни от материал на Bloomberg.

Правителствата в ЕС все по-често са изправени пред въпроси за бавния темп, с който вървят ваксинациите на територията на блока, тъй като препарати на други производители, като AstraZeneca, няма да са достъпни още седмици наред. 

Страните членки увеличават на свой ред натиска върху ЕС за снабдяване на повече дози от ваксината срещу коронавирус на фона на увеличаващия се брой заразени и смъртни случаи на Стария континент. И макар ЕС да има сключени сделки с редица компании за близо 2 млрд. дози, то само препаратът на Pfizer и BioNTech разполага с одобрение от регулаторите.

По-рано миналия месец в интервю главният изпълнителен директор на германската компания Угур Сахин заяви, че Pfizer и BioNTech разглеждат варианти за увеличаване на капацитета си за производство отвъд първоначално планираните 1,3 млрд. дози от ваксината тази година. Той подчерта, че според него това е напълно възможно и заяви, че през януари или февруари двете компании ще знаят колко още допълнителни дози ще могат да предложат.

ЕС осигури широк набор от ваксини с различни технологии. ЕК договори до 2,3 милиарда дози от най-обещаващите потенциални ваксини за Европа и съседните ѝ държави. Освен ваксината на BioNTech-Pfizer, на 6 януари 2021 г. беше разрешена втора ваксина, произведена от Moderna. Очаква се скоро да бъдат одобрени и други ваксини. Този портфейл от ваксини ще даде възможност на ЕС не само да покрие нуждите на цялото си население, но и да достави ваксини на съседните държави, поясняват от комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още