fallback

Руски тръбополагащ кораб отново се разхожда из Балтийско море

След като пристигна на пристанището в Мукран, "Академик Черский" отново тръгна към Калининград

13:29 | 12.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продължават маневрите на тръбополагащи кораби, плаващи под руски флаг, из Балтийско море, става ясно от данните на MarineTraffic. В края на миналата седмица "Академик Черский", за който се коментира, че може да дострои "Северен поток 2", беше изпратен на курс от Калининград към пристанището Мукран, където е базата на газопровода.

Преди ден корабът обаче отново е напуснал германското пристанище и се завръща към Калининград.

Подобни действия извършваха руските власти преди да започне строителството на последния участък от газопровода в изключителната зона на Германия. В крайна сметка тръбите бяха положени не от "Академик Черский", а от "Фортуна".

На 15 януари трябва да започне строителството на последния участък от "Северен поток 2" - 120 километра във водите на Дания. Заявките на проектната компания са, че тръбите отново ще положи "Фортуна".

От 29 декември 2020 година, когато приключи работата по германския участък, корабът не е напускал пристанище Висмар. В своята работа "Фортуна" беше подпомогната от платформите "Умка" и "Иван Сидоренко", които в момента се намират край остров Рюген.

Данните на MarineTraffic показват още, че към датския остров Борнхолм в момента пътува още една руска платформа - "Балтийски изследовател". Корабът напусна пристанището Мукран на 9 януари и в момента се намира в състояние на "ограничена маневреност" в открито море.

Крайната дестинация не е уточнена, но посоката на движение е към Борнхолм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още