fallback

Националистите са във възход в Шотландия

Социолози предричат мнозинство на следващите избори за партията на Никола Стърджън, което поставя на дневен ред референдум за независимост

13:24 | 14.01.21 г. 1

Месеци преди изборите, насрочени за 6 май, проучвания показват възход на националистите в Шотландия. Това поставя на дневен ред въпроса за провеждането на референдум за независимост от Великобритания и завръщане в ЕС, пише Ройтерс.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън е категорична, че ще проведе референдум за независимост, ако спечели изборите през пролетта. Проучване на Savanta ComRes, провело се в периода между 8 и 13 януари, показва, че вероятно Националната партия на Стърджън ще има мнозинство в местния парламент.

Според социолозите управляващите ще имат 71 места в 129-местния шотландски парламент. Това е с осем места повече спрямо изборите през 2016 година.

Шотландците вече гласуваха за оставане в Обединеното кралство през 2014 година. Но след вота на британците за Brexit през 2016 година все по-често се чуват призиви за нов референдум, който ще позволи на Шотландия отново да стане част от Европейския съюз.

Ако Шотландия гласува "за" независимост, Великобритания ще загуби около 1/3 от площта си и около 10% от населението си, пише още Ройтерс.

Проучването на Savanta ComRes показва, че идеята за независимост от Великобритания днес има рекордна подкрепа - 57% от шотландците биха гласували "за". През 2014 година независимостта са подкрепили 45% от гласувалите в референдума.

Ройтерс посочва още, че повечето хора в страната са разочаровани не само от Brexit, но и от начина, по който правителството на Борис Джонсън управлява кризата с коронавируса. Това е и причината Консервативната партия да губи 14 места в шотландския парламент, според социологическите проучвания. Лейбъристите също губят подкрепа, но много по-ограничено - само три места.

Според очакванията в следващия парламент консерваторите ще имат 17 места, а Лейбъристката партия - 21.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още