fallback

Шойбле: Европа рискува провал на възстановяването с неефективни реформи

ЕС твърде дълго е спорил за размера и разпределението на парите от фонда, но не и за какво да се харчат, коментира бившият финансов министър на Германия

11:24 | 26.01.21 г. 5

Европа рискува да се провали в мисията си да подобри перспективите пред растежа си с фонда за възстановяване на стойност 750 млрд. евро. За това предупреждава бившият министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле.

Той поставя под въпрос способността и капацитета на държавите членки да приложат тежки икономически реформи, пише FT.

„Липсва реален напредък, липсва ефективност при изпълнението на [програмите за реформи] в държавите членки“, коментира Шойбле пред изданието, като допълва, че тези трудности го притесняват.

Шойбле, който в момента е председател на Бундестага, казва, че ЕС е прекарал твърде дълго време в спорове относно размера на фонда и начина, по който трябва да се разпределят парите, а не е помислил достатъчно за какво да похарчи средствата.

„Трябваше отдавна да дефинираме в кои области държавите членки трябва да инвестират тези средства - изкуствен интелект, цифровизация, политики за справяне с изменението на климата“, казва той.

Неговите забележки резонират с коментарите на други европейски служители, които се притесняват, че държавите от ЕС се „влачат“, като представят подробни предложения за това как възнамеряват да похарчат парите от фонда.

Бившият германски финансов министър е известен привърженик на политиката на строги икономии, провеждана от еврозоната след глобалната финансова криза и кризата с държавния дълг. Той подкрепяше и излизането на Гърция от еврозоната през 2015 г.

С избухването на пандемията обаче Шойбле демонстрира коренно различно мислене и публично отхвърли по-консервативните си възгледи за фискалната политика. Той одобрява изключителните усилия на ЕС за спасяване на блока от икономически колапс.

Центърът на тези усилия е фондът за възстановяване, който ще доведе до теглене и на съвместен дълг – нещо, на което германският канцлер Ангела Меркел се противи от години. Според Шойбле това е „правилният отговор“ на тази криза.

Комисията обвърза освобождаването на средства от фонда за държавите с икономически реформи, предназначени да осигурят трайни подобрения на перспективите за растеж на страните бенефициери и по-специално да стимулират иновациите, цифровизацията и да улеснят преминаването към зелена икономика.

Държавите от ЕС трябва да представят подробни планове за реформи пред Брюксел до април, в които да посочат как те планират да използват заемите и безвъзмездните средства от фонда за възстановяване. След това Комисията ще ги прегледа, като целта е първите плащания да бъдат направени през втората половина на 2021 г.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на комисията, каза миналата седмица, че плащанията ще бъдат предмет на постигането на „конкретни и измерими етапи“ и че остава „много работа“. Според него някои държави членки трябва да бъдат по-точни при определянето на това кои точно събития ще предизвикат плащания.

Според Волфганг Шойбле ЕК има само „ограничена компетентност“ да проверява как държавите инвестират средствата, които получават. „Когато попитате какво всъщност се случва с парите, това може дори да доведе до правителствени кризи, както виждаме в Италия“, посочва той.

Според него програмите на отделни държави няма да са достатъчно амбициозни. „Много добре знаем какви спешни стъпки трябва да предприеме всяка държава, за да направи европейската икономика по-силна, по-иновативна, динамична и по-способна да се конкурира в световен мащаб“, казва той.

Но не само страните от Южна Европа са критикувани за плановете за реформи, които са представили в Брюксел. Според служители в Берлин комисията е недоволна и от първоначалните предложения на Германия и по-специално от липсата на ентусиазъм за реформиране на пенсионната система.

Шойбле одобрява и идеята на ЕС да улесни държавите членки да се справят с икономическите ефекти от пандемията, като отмени бюджетните правила на блока до края на 2021 г. В миналото той винаги се е противопоставял на опитите за смекчаване на ограниченията за дълга и дефицита, но сега е по-отворен към идеята. Той казва, че е съгласен с тези, които настояват пактът за стабилност и растеж да бъде реформиран, преди да бъде възстановено действието му, защото след пандемията много неща ще са различни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още