IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сделката за възстановяване е толкова важна за Европа?

Средствата не само ще помогнат на региона да преодолее икономическите щети, оставени след коронавируса, но те проправят пътя за много по-задълбочена интеграция

09:23 | 13.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

След упорита битка, забележителният бюджет на Европейския съюз (ЕС) за периода 2021-2027 г. и планът за възстановяване от пандемията за 1,8 трлн. евро най-накрая бяха приети.

Това е голямо постижение. Средствата не само ще помогнат на региона да преодолее икономическите щети, оставени след коронавируса, но те проправят пътя за много по-задълбочена интеграция в блока и поставят началото на прехода на континента към нисковъглеродна икономика. Европейските лидери също се надяват, че споразумението оставя твърдо в миналото разговорите за разпадането на ЕС, пише Bloomberg.

За Европейската централна банка, която в четвъртък разшири огромната си програма за изкупуване на облигации при пандемия, средствата идват в отговор на нейните многократни призиви фискалната политика да премине в челните редици в икономическата битка. Освен че е важно допълнение към паричната политика, от сделката има и техническа полза. Част от пакета се финансира от съвместно обезпечени облигации, които трябва да предоставят на ЕЦБ друг актив за закупуване.

Пазарите в региона получиха голям тласък. Еврото е на най-високото си ниво от средата на 2018 г. спрямо долара и разходите по заеми на силно задлъжнели държави като Италия и Испания спаднаха драстично въпреки безпрецедентните държавни разходи.

Но защо сделката за възстановяване на ЕС е толкова важна?

Хамилтънов момент

Европа като че ли се доближава до случилото се в САЩ през 1790 г., с така нареченият „момент на Хамилтън“ на взаимното обединяване на задълженията във всички 27 страни членки. Но това би изисквало промени в договора, приети от националните парламенти, а в някои случаи и референдуми.

Новият пакет не стига толкова далеч, но е стъпка в тази посока с обещанието, че дългът за финансиране с безвъзмездни средства и заеми за закъсала от кризата държава ще бъде общ, вместо да бъде отразен в националните баланси.

Заедно с изкупуването на облигации от ЕЦБ, това спомогна за овладяване на разходите по заемите дори за държави от еврозоната с огромно дългово бреме. Доходността на испанските 10-годишни облигации спадна под 0% в петък, следвайки португалските ценни книжа по-рано тази седмица, и изглежда все по-вероятно други периферни държави като Италия и Гърция, скоро да последват примера им.

Икономическо въздействие

Европейската комисия изчисли, че планът може да добави около 2% към икономическата продукция на блока до 2024 г. и да създаде 2 милиона допълнителни работни места до 2022 г.

Основна полза е, че средствата за възстановяване ще помогнат за смекчаване на удара за страните, които са по-силно засегнати от кризата, например защото техните икономики разчитат в по-голяма степен на туризма. ЕС е особено разтревожен от неравномерния шок на вируса и разширяването на разделението север-юг в региона.

възстановителен възстановителен

Помощ за Централната банка

Служителите на ЕЦБ възхваляват споразумението като "променящо правилата на играта", най-вече защото показва солидарност между по-богатите и по-бедните държави членки. Още преди да настъпи пандемията, централната банка призова членовете на 19-те държави от еврозоната да инвестират в своите икономики и да вдигнат растежа.

Ако планът е успешен, той може да помогне на ЕЦБ да доближи инфлацията до целта си от малко под 2%.

Президентът Кристин Лагард заяви в четвъртък, че фондът за възстановяване трябва да започне да функционира незабавно. Тя също така подчерта, че парите от помощта на ЕС трябва да се изразходват по начин, който увеличава дългосрочния растеж и не трябва да се губят в националните бюджети.

Лагард дори предложи фондът за възстановяване да стане постоянен инструмент за подобни кризи в бъдеще, както и че той може да е крачка напред в дългогодишния дебат за общ бюджет на еврозоната.

Нов безопасен актив

Съвместно издаденият дълг ще допринесе за повишаване на профила на европейски „сигурен актив“ и накрая ще даде на инвеститорите сигурност за целия блок.

Това също може да повиши стойността на еврото спрямо долара. Напредъкът по приемането на пакета тласна европейската валута до 2,5-годишен връх от над 1,20 долара за едно евро.

Социален и зелен лидер

ЕС ще се превърне в най-големият в света емитент на зелен дълг, като една трета от емитираните облигации ще бъдат издадени с „екологичен етикет“.  

Търсенето от страна на инвеститорите на социален дълг на ЕС, който се насочва към регионална програма за подпомагане на работните места, вече разби рекордите тази година, като натрупа милиарди евро поръчки.

Поредното поражение на популистите

Споразумението означава, че бъдещите фондове на ЕС ще бъдат обвързани с върховенството на закона - връзка, на която Унгария и Полша се противопоставят. Въпреки че двете страни спечелиха евентуално забавяне на създаването на такъв механизъм, в крайна сметка блокът направи крачка към приемането на по-строга политика за санкциониране на правителства, които нарушават демократичните стандарти.

Това се случва след изборите в САЩ, които може би отнеха част от увереността на популистите. Нелибералните членове на ЕС бяха окуражени от изкачването на власт и управлението на Доналд Тръмп през последните четири години.

По-силен икономически набор от инструменти

Фондът за възстановяване се присъединява към редица други инструменти, приети тази година за укрепване на икономическия арсенал на ЕС, включително мерки за подпомагане на бизнеса и работниците.

Той идва и само седмица, след като еврозоната най-накрая постигна напредък в дългоочакваната реформа на своя спасителен фонд, сделка, която може да проправи пътя за по-амбициозна работа по укрепване на евро общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
пак ли се опитваш да изглеждаш оригинален с няква недъгава ирония? нямаш интелект за това!! .... отстоячо на мнения! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
кухаото ... винаги е по-добре да те управляват от Брюксел , нали ... по-купешко си е ... по- авторитетно някак си , пък и отпада нуждата ти да отстояваш мнение , хеле па твойто !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
ingGay, не означава това... но даже и да си прав, това е поне 100 пъти по добре от колкото нашата мутра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Споразумението означава, че бъдещите фондове на ЕС ще бъдат обвързани с върховенството на закона..." да се разбира като върховенство на брюкселската глобалистка бюрокрация с всичките и *** ценности !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още