fallback

Байдън не променя позицията си за "Северен поток 2": лоша сделка за Европа

Досега анализаторите спекулираха какво е мнението на новия президент за руския газопровод

10:06 | 27.01.21 г. 8

Джо Байдън не е променил позицията си за "Северен поток 2" и го определя като "лоша сделка за Европа", коментират от администрацията на Белия дом, цитирани от Ройтерс. Като вицепрезидент през 2016 година Байдън направи това изявление по време на посещение в Швейция.

Досега анализаторите само спекулираха какво е мнението на новия президент по повод руския газопровод.

Администрацията на Тръмп одобри санкции, които спряха строителството за година. В момента Русия отново строи "Северен поток 2" с помощта на тръбополагащия  кораб "Фортуна", регистриран на името на малката московска компания "КВТ-Рус".

Ройтерс отбелязва, че в САЩ разглеждат проекта като политически, който цели да заобиколи Украйна при преноса на природен газ от Русия към Европа. В Москва и в Берлин обаче настояват, че това е изцяло икономически проект.

"Президентът продължава да вярва, че "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа", коментира говорителят на Байдън Джен Псаки по време на брифинг в Белия дом. Той посочи, че администрацията ще прегледа одобрените до този момент ограничения за проекта.

Германският канцлер Ангела Меркел вече заяви, че ще преговаря с новата администрация във Вашингтон относно газопровода. Страната има нужда на източник на енергия, след като започна процеса по отказ от ядрените и въглищните си централи.

Европейският парламент също настоява страните от ЕС да се откажат от газопровода. Европейските депутати поискаха в резолюция отпреди седмица строителството да бъде спряно в отговор на ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

В Швеция пък вече се опасяват от "газова война" между Германия и САЩ, в която и те ще бъдат косвено замесени, защото тръбите на газопровода минават в шведските териоториални води в Балтийско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още