IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски лидери искат по-бързо одобрение на ваксините срещу коронавируса

Проблемите с доставките на ваксини трябва да се избягват в ранен етап, пишат премиерите на Гърция, Австрия, Чехия и Дания до ЕК

20:24 | 05.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен трябва да има по-тесни контакти с фармацевтичните компании, за да може да избегне още на ранен етап проблеми, да осигури по-бързи доставки и одобрения на ваксините срещу коронавируса. Това поискаха европейски лидери в писмо до ЕК, публикувано от гръцката информационна агенция AnaMpa.

Документът е подписан от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, канцлера на Австрия Себастиан Курц, премиера на Чехия Андрей Бабиш и премиера на Дания Мете Фредериксен.

В него те отбелязват личната ангажираност на Урсула фон дер Лайен за кампанията по ваксиниране в ЕС и "силното послание", изпратено към AstraZeneca относно тяхното "неприемливо поведение".

"Трябва да поддържаме диалог, за да може да избегнем още на ранен етап възникващи проблеми", коментират европейските лидери.

В своето писмо четиримата посочват, че ваксината на Johnson&Johnson може съществено да промени ситуацията около процеса на ваксиниране, защото изисква поставянето само на една доза. Компанията вече подаде заявление за одобрение на продукта в САЩ.

Европейските лидери виждат това като заплаха за европейските доставки и поискаха да бъде потърсен контакт с компанията, за да бъде намерено решение.

В писмото се призовава и за преговори с други производители на ваксини, сред които Novavax и Valneva, чиито продукти показват висока ефикасност срещу коронавируса.

"И трябва да подчертаем, одобрението на всички тези нови ваксини трябва да бъде възможно най-бързо, разбира се, съобразявайки се със здравните изисквания", посочват още авторите на писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
знаем че искат да изпотрепат хората, спокойно има време ей ги те си *** кой как се ваксинира и веднагически умира .... JAB SAFETY 143 Brits died shortly after their Covid jabs but vaccines didnt play a role, say regulatorshttps://***.thesun.co.uk/news/13956949/143-brits-died-covid-jab-but-vaccines-safe/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Руската ваксина = бояришник в ампула.Не, мерси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
хех ... че противошапният препарат на рассияните къф ваксина е ... :))) ... то още е на предварителни резултати ... те първа ще се доказва ... великата сила дето не могат да си организират производството за собствената територия ще продават на света ... ?! че поръчват в южна корея за да имат някакво покритие за у тях си ... !! в ЕС за да се използва ваксина , трябва да се произвежда на територията на съюза . точка . който иска , който не иска прав му път . всички големи са се съобразили с това . имат си резервирани мощности и произвеждат . с изключение на БГ , всички други в ЕС са над средното ниво на ваксиниране в света като % . в това число и на индия и на китай и на рассия ... тъй че за провал въобще не може да се говори ... :)))предстои одобрение и на Johnson & Johnson's - около 70% ефективност и на Novavax - около 90% ефективност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
маски си поставят безмозъчните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
penman
преди 3 години
На к.омундета не им трябва маска. Маските се поставят върху човешки глави, а не върху кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Hahoto2
преди 3 години
Имаше разни пеерунгели тука /сега и микат ***/, дето се смяха на руската ваксина. Имаше разни текстопреводачи, дето обясняваха, колко е велик ЕС и как ще се справи с коронакризата, най-добре за разлика от сите останали. И накрая за всички вас кака Урсссула показа едно весело трипръстие. Та мога спокойно да кажа на всички ултралиберасти - Ползвайте си го с кеф и по предназначение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
маската FF52 струва към 5 лева ... за следващата "вълна" може би противогаз и дистанция 10 метра , а, кунчев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още