IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

J&J подаде заявление за спешна употреба на коронаваксината си в САЩ

Производителят вече предупреди Вашингтон, че първоначалните планове за доставка няма да бъдат изпълнени

09:28 | 05.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jin Lee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jin Lee/Bloomberg

Johnson&Johnson са подали заявление в четвъртък за разрешение за спешна употреба на ваксината си срещу актуалния коронавирус, която се прилага в една доза, в САЩ, предава Ройтерс.

Това поставя началото на ключовия трети етап от имунизирането на милиони американци, отбелязва информационната агенция.

Ваксината на компанията е 66% ефективна като цяло, но понижава драстично дела на хоспитализациите и смъртните случаи, показват резултатите от глобално проучване.

Единичната доза е привлекателна за служителите в общественото здравеопазване, които казват, че това ще бъде от решаващо значение за ваксинирането на уязвими, труднодостъпни и дори скептични хора.

Ваксината също така може да се съхранява в обикновени хладилници, за разлика от други ваксини, които изискват фризери за съхранение при изключително ниски температури.

Ваксината на Johnson & Johnson се оказва и по-малко ефективна срещу южноафриканския щам на коронавируса. При проучването в тази страна ефикасността на препарата достига 57%.

Случаите на щама, наречен B.1.351, вече се появяват в САЩ, докато междувременно учените предупреждават, че други варианти, като този, открит за първи път в Обединеното кралство, скоро могат да станат устойчиви на ваксините.

Пол Стофелс, главен научен директор на Johnson & Johnson, коментира в изявление, че след получаването на разрешение за спешна употреба на ваксината компанията има готовност да започне незабавни доставки.

"Работим с голяма спешност, за да направим нашата ваксина достъпна за обществеността възможно най-бързо“, посочва той.

Производителят първоначално обеща да предостави на правителството на САЩ 12 млн. дози от ваксината до края на този месец и още 100 млн. дози през пролетта. В средата на януари обаче компанията предупреди длъжностните лица, че може да се забави с доставките и ранните доставки да се проточат до края на април.

Компанията беше един от първите производители, финансирани от правителството на САЩ, които бързо разработиха ваксина. Администрацията на Тръмп вложи 456 млн. долара в ранни изпитвания и по-късно сключи сделка с компанията за 1 млрд. долара за 100-те млн. дози с възможност за закупуване на още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хамериканците ще се оправят до края на лятото , израелците са пред финала , ние сме на опашката с държави от третия свят като рассия , шри ланка и пр - 0,7% от населението ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още