fallback

Крим ще разруши ядрена централа, която така и не влезе в експлоатация

Инспекция установила проблем с проекта на почти построената централа след инцидента в Чернобил

12:01 | 09.02.21 г. 15

Местното правителство на Крим е взело решение за окончателното разрушаване на ядрената централа на полуострова, която така и не беше въведена в експлоатация. Строителството на централата започна през 1975 година и беше прекратено след инцидента в Чернобил през 1986 година, пише S&P Platts.

Първите проекти за ядрената централа са изготвени през 1968 година и целта е централата да захранва нуждите на Кримския полуостров. Проектът включва изграждането на два енергоблока с обща инсталирана мощност от 2 гигавата и с възможност за добавяне на още два блока. Типът на реакторите е ВВЕР - 1000.

До аварията в чернобилската ядрена централа са завършени 80% от първия енергоблок на централата, а готовността на втория е 18% от предвидените работи. След това инспекция на проекта е установила, че строителството е в геоложки неподходящ терен и през 1989 г. централата е окончателно изоставена.

През 90-те години на мястото на първия реактор се провежда музикален фестивал.

През 2015 г. в долната камара на руската Дума се заговори за възобновяване на проекта и изграждане на два реактора, но от "Росенергоатом" посочват, че няма нужда от строеж на ядрена мощност на полуострова, а вместо това препоръчват да бъде изградена централа, използваща термална енергия.

Сега в Крим надделяват опасенията, че изоставената сграда на ядрената централа, която така и не влезе в експлоатация, може да се срути и властите са взели решение за нейното премахване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още