fallback

Полският премиер: "Северен поток 2" не е компенсация за Втората световна война

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нарече газопровода и един от последните мостове между ЕС и Русия

16:36 | 11.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Северен поток 2" не може да бъде компенсация за това, което Германия е сторила на Русия през Втората световна война, категоричен бе в Twitter полският премиер Матеуш Моравецки. 

Неговият коментар е свързан с изказване на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер пред местното издание Rheinische Post. В него той припомня, че 20 млн. граждани на СССР са загубили живота си по време на инвазията на нацистка Германия през 1941 година, пише AFP.

Агенцията напомня, че 6 млн. поляци, сред които 3 млн. евреи, са избити в периода 1939 - 1945 година и Полша все още очаква репарации от Германия.

"Макар и да съм съгласен с германския президент, че дълговете не са платени, "Северен поток 2" не е компенсация", пише полският премиер.

Щайнмайер нарича газопровода и "един от последните мостове между ЕС и Русия".

По отношение на "Северен поток 2" Моравецки предупреждава в своя акаунт в социалната мрежа, че това е проект, който ще служи за прокарване на агресивната руска политика в ЕС и е време да бъде спрян.

Коментарите на Щайнмайер бяха дискутирани и в обедния брифинг на Европейската комисия. Говорителят на институцията Набила Масрали не коментира думите на германския президент, но посочи, че позицията на Брюксел е, че "Северен поток 2" няма да диверсифицира източниците на природен газ в общността.

Тя обаче допълни, че това е проект на група от частни инвеститори и Брюксел не може да спре реализацията му. Веднъж завършен газопроводът ще трябва да работи изцяло по европейските правила, допълни още говорителят по въпросите на външната политика.

Въпреки големия натиск от други европейски държави и от САЩ, Берлин не променя позицията си за "Северен поток 2" и настоява, че това е икономически проект, който е необходим за страната. Германският канцлер Ангела Меркел има намерение да коментира с Вашингтон въпроса за руските енергийни проекти в ЕС, а и в САЩ дават сигнали, че са готови да преговарят.

В "Газпром" се надяват да реализират плановете си за проекта през тази година въпреки санкциите, които спъват работата. Nord Stream 2 AG, компанията, ангажирана с проекта, има срок до края на април да завърши строителството в датския участък на газопровода. 

Тръбите се полагат от кораба "Фортуна", който завърши малък участък във водите на Германия в края на 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още