IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са готови на преговори за "Северен поток 2"?

Във Вашингтон обаче очакват Германия да направи предложение, което да отговори на техните притеснения около проекта

11:08 | 02.02.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

САЩ са готови да седнат на масата за преговори относно "Северен поток 2", съобщава германското издание Handelsblatt, цитирайки свои източници. Във Вашингтон обаче очакват от Германия предложение, което да отговори на техните притеснения относно газопровода.

Преди седмица германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще дискутира руските енергийни проекти в Европа със САЩ, за да има ясен отговор кое е приемливо за партньора отвъд Океана.

Сега източниците на Handelsblatt уточняват, че САЩ искат да видят, че "Северен поток 2" ще нанесе минимални геополитически щети - няма да има увеличаване на зависимостта на Европа от доставките на руски природен газ, а Украйна няма да бъде отделена от европейската газова инфраструктура.

Друго предложение, което може да се окаже на масата на преговорите между двете страни, е Германия да помогне на Украйна да разшири своята инфраструктура за транзит на водород.

Досега правителството на Германия се въздържаше да прави конкретни предложения, които да направят допустим "Северен поток 2". Със смяната на администрацията в Белия дом обаче сега настроенията изглеждат различни, допълва още германското издание.

Германският държавен министър във Федералното министерствона външните работи Нилс Анен коментира, че ако действително във Вашингтон има желание за разговори, то това е "политическа възможност, която трябва да използваме".

В същото време официално от Белия дом са категорични, че Джо Байдън не променя позицията си за "Северен поток 2", изказана още през 2016 година - "лоша сделка за Европа".

Германия е под силен натиск да се откаже от "Северен поток 2" не само от страна на САЩ, но и вътре в ЕС. Европейският парламент подкрепи декларация с подобен призив, а в понеделник (1 февруари) френският министър по европейските въпроси Клеман Бон каза, че Берлин трябва да се оттегли от проекта като санкция срещу задържането на опозиционния лидер Алексей Навални в Москва.

Говорител на правителството заяви, че позицията на Германия по темата не се променя. В страната не приемат санкциите на САЩ срещу европейски проект и посочват, че газопроводът е икономически изгоден. Малко по-късно пък и председателят на енергийната комисия в Бундестага Клаус Ернст коментира, че френският призив е "неразумен и грешен", пише още ТАСС.

По думите на Ернст отказът от "Северен поток 2" ще натовари германските граждани - от една страна с по-високи цени на газа, а от друга - с нужните компенсации, които трябва да бъдат платени на "Газпром" за направените инвестиции.

Междувременно "Газпром" продължава строителството на "Северен поток 2" в датските териториални води. Досега са положени около 94% от тръбите на газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
Моабет да става
преди 3 години
Според американците ако газта мине през Украйна парите ще отидат за добри дела, а през СП2 за въоръжаване. Къде е логиката?Единствено което ги интересува американците е контрола на доставките.Ако е през Полша и Украйна могат да контролират кранчето. През Украйна има и бонус за младият Байдън. И един допълнителен въпрос къде продават нормални управляващи?Та да си купят руснаците и саудитците и турците и американците и британците и ЕС ... и българите и северните "българи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Козарчетата да чуят, ако вече не са - Газпром постави исторически рекорд за износ на газ за Европа през януари 2021.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
dikens15
преди 3 години
В тоя ред на мисли(ако може да ги наречем така, защото за мен това е поредното словоблудство, което си написал), кой би трябвало да ни спаси и избави пък от напъните на наркозависимите. И като казвам нас имам предвид ЕС. Въпрос с понижена трудност( като за теб) Саудитска Арабия нормална държава ли е, ми Сирия стана ли нормална, ами Ирак вече демократична ли е. Списъкът може да стане много дълъг. Никой не вярва на краварските мантри с двоен стандар като последната, ако кравари атакуват Конгерса е преврат и страшно лошо, но когато го правят в други страни ( и е подкрепено от краварите и е в техен интерес) е страшно cool, демократично и това е напредък в развитието на държавността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Аха. И "нормални" са онези, дето целуват пеша на янките?- Е, браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Добре, че има някой, който да охлади напъни и мераци на алкохолно зависимите! Да цитирам любимия на всички копейници Тръмп - с парите от тоя газ ще въоръжите тези, от които после искате да ви защитаваме?!? На тия 1 стотинка не трябва да им се дава, докато не станат нормална държава с нормални управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
Pyramid
преди 3 години
"Ако след тези изблици на наглост и нелоялна конкуренция Европа не се събуди, значи си заслужаваме наистина да западаме за сметка на развиващата се Азия"- ИМЕННО! "Европейска Германия" е поредното жалко, безгръбначно явление на ***.я небосклон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Invcom
преди 3 години
хахахах ей момчето пий хапчетата ! Baltic stream е с дължина 275 км и капацитет 10 млрд. куб. метра газ годишно. North stream 2 e с дължина 1200 км и капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно. Т.е. над 4 пъти по-голяма дължбина и над 5 пъти по-голям капацитет. Всеки много обича да пише, но никой не обича да чете и да мисли ... БГ действителност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Invcom
преди 3 години
Винаги съм се възхищавал на наглостта на янките ... готови са да преговарят за проект в който НЕ участват :D :D :D Ако след тези изблици на наглост и нелоялна конкуренция Европа не се събуди, значи си заслужаваме наистина да западаме за сметка на развиващата се Азия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
в дания е напреднало заваряването на тръбите на балтик пайп , в полша тръбите са разнесени по последния 100км участък и тече заваряване , следващият месец започват пробиването на тунелите на бреговете и веднага след това стартират полагане по дъното . по-малко от 2 години до стартът ... започнаха го след северен поток 2 и ще го завършат преди него ... ще имат излишък от газ поляците да продават из Европата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още