IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продължава да поддържа "Северен поток 2"

Това не е новина, но знаете позицията на Германия - по нея няма промяна, каза говорителят на германското външно министерство

21:11 | 01.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Трасето на &quot;Северен поток&quot;. Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Северен поток". Графика: "Газпром"

Принципната позиция на Германия по проекта "Северен поток 2" не се променя, заяви говорителят на германското правителство Мартина Фиц по време на брифинг, пише Die Welt. Говорителят на външното министерство Кристофер Бюргер също коментира темата и посочи, че редица държави от ЕС в миналото са предлагали проектът за газопровод да бъде включен в пакета с европейските санкции срещу Русия.

Така Бюргер отговори на казаното в интервю за France Inter от министъра по европейските въпроси на Франция Клеман Бон по-рано днес, който заяви, че Германия трябва да оттегли подкрепата си за "Северен поток 2" . Основание за това искане е арестът на Алексей Навални и протестиращи в подкрепа на опозиционера.

"Това не е новина, но знаете позицията на Германия - по нея няма промяна", каза говорителят на германското външно министерство.

Германия е под натиска на редица европейски институции, сред които Европейския парламент, както и от други членове на общността да се откаже от "Северен поток 2". В допълнение и новата администрация в Белия дом реши да продължи политиката на санкции срещу газопровода.

В Германия също започват да се чуват гласове срещу проекта, допълва Die Welt.

Канцлерът Ангела Меркел обаче на този етап не спира да подкрепя строителството на газопровода. Тя дори обяви преди седмици, че ще обсъди официално руските енергийни проекти в Европа с новия американски президент Джо Байдън.

В момента руският кораб "Фортуна" изгражда последните километри на "Северен поток 2" в Балтийско море. Тръбополагащият кораб започна работа в датския участък в края на януари. До момента са завършени около 94% от газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Следва,след като се построи газопровода,да не се разрешава на всички противници да купуват газ от него.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
Ее глупави европейци ... САЩ им предлага втечнен газ (при -162 градуса) да им го носят с кораби от другия край на света, а те предпочитат руския тръбен газ който е едва 6 пъти по-евтин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Германия продължава да поддържа "Северен поток 2" Ще преклъцат НаХални(преди това ще му преточат няколкото биткойн сметки)и ще ги питамт: демокрация или смърт !Райна княгиня да им е на помощ с байрака :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още