IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция притиска Германия за действия срещу "Северен поток 2"

Френският министър по европейските въпроси настоява за реакция срещу ареста на опозиционния лидер Алексей Навални

13:12 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Полагането на тръбите на &quot;Северен поток 2&quot; във водите на Балтийско море. Снимка: Allseas</em></p>

Полагането на тръбите на "Северен поток 2" във водите на Балтийско море. Снимка: Allseas

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон призова Германия да спре "Северен поток 2", съобщава CNN. По-рано днес той коментира пред радио France Inter, че ЕС трябва да наложи още санкции срещу Русия по повод делото срещу опозиционния лидер Алексей Навални.

"Трябва да отидем по-нататък, вариантът за "Северен поток 2" се обмисля, но решението е на Германия", коментира той и допълва, че във Франция винаги са имали "големи съмнения" за този проект.

След отравянето на опозиоционния лидер Навални, който се лекуваше пет месеца в Германия, много анализатори очакваха, че Берлин ще спре спорния газопровод. Това обаче не се случи и германският канцлер Ангела Меркел не се отказва от подкрепата си за проекта.

Тя вече коментира, че ще преговаря с новия американски президент относно руските енергийни проекти в Европа, включително и за "Северен поток 2". Байдън пък официално повтори позицията си за проекта, наричайки го "лоша сделка за Европа".

Няма съмнения, че ЕС има механизми да влияе на Русия, коментира Стивън Блокмънс, директор на Центъра за европейски политически изследвания. Според него проблемът е политическата воля - много европейски държави имат големи бизнес интереси с Русия и приемат руски инвестиции, допълва той, цитиран от CNN.

Междувременно днес в Москва се гледа делото на Навални. Руската прокуратура ще подкрепи искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда по делото за измама на опозиционния лидер да бъде заменена с ефективна.

В края на януари Русия поднови строителството на "Северен поток 2" в датски води въпреки заплахите за санкции от страна на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още