fallback

ЕК към страните членки: Започвайте работа по удостоверения за ваксинираните

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен иска системата да бъде готова до лятото

21:59 | 05.03.21 г. 8

Снимка: Alexandros Michailidis/SOOC/Bloomberg

Правителствата на страните членки на ЕС трябва незабавно да започнат техническата работа, за да гарантират, че системата с удостоверения за ваксинираните срещу COVID-19 може да бъде въведена в 27-те страни в блока навреме за лятото, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Изпълнителният орган на ЕС цели да представи плановете си за „дигитален зелен пропуск“ на 17 март и да си сътрудничи с международни организации, за да гарантира, че системата ще работи и извън блока.

Системата за предоставяне на пътуващите на „ваксинационни паспорти“ е много очаквана от авиокомпаниите и туристическите дестинации, които понесоха удар от пандемията и искат да постигнат растеж в пиковия летен сезон.

Паспортите, за които настояват разчитащите на туризма страни като Гърция и Испания, ще удостоверяват, че човекът е бил ваксиниран, резултати от тестове на хора, които все още не са ваксинирани, и информация за възстановяването на хора, които са се заразили с COVID-19.

„Основата на такъв общ подход е доверието“, заяви Фон дер Лайен в писмо до правителствата на страните членки на ЕС и допълни, че те трябва да започнат да работят незабавно, за да гарантират, че системите ще са готови навреме.

Освен правна рамка системата изисква обща техническа инфраструктура, за да гарантира, че властите в една страна членка могат да са сигурни, че издадените удостоверения от друга страна са надеждни, допълни тя.

Комисията работи със страните членки по дигитална инфраструктура, която да позволи доказването на автентичността на удостоверенията, и тази работа може да бъде завършена до три месеца, отбеляза Фон дер Лайен.

„Система на ЕС може да работи, само ако националните системи са в готовност навреме“, пише тя.

Швеция съобщи в петък, че цели системата й да заработи до лятото и че ще бъде налична на смартфони, в дигитални портфейли и на хартия. Тя ще се основава на електронно ID, система, която повечето шведи вече имат, и ще използва ключ за криптиране, така че удостоверенията да бъдат проверявани на гранични пунктове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още