IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще бъде под блокада по великденските празници

Броят на заразените се повиши до тримесечен връх тази седмица

15:38 | 12.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Правителството на министър-председателя Марио Драги обмисля строги нови ограничения за около две трети от италианците, като регионите, обхващащи най-големите градове в страната, вероятно ще бъдат блокирани на фона на новото ескалиране на пандемията, съобщава Bloombreg.

Италия ще бъде поставена под национална блокада през великденския уикенд за втора поредна година, след като страната стана първата западна държава, която влезе в режим на ограничения, за да спре разпространението на коронавируса. Броят на заразените се повиши до тримесечен връх тази седмица, след като по-заразният щам от Обединеното кралство се разпространи на фона на бавното ваксиниране на населението.

Кабинетът на Драги ще реши дали автоматично да определя регионите като високорискови „червени зони“, ако имат над 250 седмични случая на 100 000 жители, според проект на нов указ, с който разполага Bloomberg. Проектът подлежи на промяна.

Новият указ ще влезе в сила от понеделник и може ефективно да постави много региони, включително тези около Милано и Рим, под поредна блокада. Ограниченията ще останат в сила до 6 април. По време на великденските празници от 3 до 5 април цяла Италия ще бъде „червена зона“, с изключение на малкото райони с най-малък риск от заразяване.

В комбинация с вече действащите ограничения новите мерки означават, че цели 14 от 20-те региона на Италия ще бъдат под най-строг контрол. Баровете и ресторантите в тези райони ще бъдат затворени, както и училищата и много магазини. Гражданите ще бъдат затворени предимно в домовете си.

Тъй като ежедневният брой на заразени достига тримесечен връх, бившият ръководител на Европейската централна банка Марио Драги се стреми да ускори отслабената кампания за ваксинация, за да се противопостави на пандемията и да рестартира икономика, която се е свила с 8,9% през миналата година. Страната регистрира 25 673 нови случая в четвъртък в сравнение с 22 409 през предходния ден.

Правителството работи по планове за отпускане на около 10 млрд. евро за разширяване на подкрепата за пазара на труда, част от по-широк пакет от 32 млрд. евро. Средствата ще бъдат използвани за удължаване на забраната за съкращения в сектора на услугите до края на годината и за финансиране на други мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още