IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Кунчев: След март ще започне постепенно нормализиране на ситуацията с вируса

Прави се това, което трябва – увеличават се леглата в болниците и се налагат мерки по региони, каза здравният инспектор

11:55 | 12.03.21 г. 1
<p>
	Ангел Кунчев: <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Ангел Кунчев: Снимка: БГНЕС

Още две до три седмици ще има много новозаразени с колебания около настоящите бройки, след което заболеваемостта ще започне да пада. Трябва да издържим март месец, защото това е върхът на натоварването на третата вълна. След това ще започне постепенно нормализиране. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по Нова телевизия.

По думите му в момента се прави точно това, което трябва – увеличават се леглата в болниците и се налагат мерки по региони.

„Расте заболеваемостта, расте и смъртността. Засега поне не отбелязваме ръст, който да показва, че британският щам е кой знае колко по-тежък. Към няколко болници обаче се насочва голям контингент от хора. Ако съдим само по тях, ще изкривим картината", отбеляза Кунчев.

Той обясни, че голяма част от заразените в Кюстендил също се лекуват в големите столични болници. Според него, ако се гледа натовареността в областите край София, ще се сметне, че ситуацията не е толкова сериозна. Здравните власти следят случващото се в цялата страна и мерки се налагат само в областите с много висока заболеваемост.  

„Пандемик-умората става важен фактор. Хората не искат да слушат факти, те си искат предишния живот емоционално, без да има каквито и да било обсъждания“, сподели размислите си Кунчев и каза, че получава мейли от различни хора, чието мнение е на двата полюса. 

Според здравния инспектор в този момент е много трудно да се угоди на всички. Пълният локдаун ще повлияе на разпространението на вируса, но факторите били много повече.

„Разсъждението "правим локдаун - спираме пандемията" не е точно. Да, ограничаваме я. Продължавам да казвам, че при такъв тип събития всичко влияе – от температурата на въздуха, през народопсихологията, до качествата на вируса. Характеристиката на британския щам доведе до това, че се вдига заболеваемостта, и то навсякъде. Това започна от Англия, но в момента на Балканите и в Източна Европа случаите са най-много”, посочи Кунчев.

В най-натоварените болници сега половината от капацитета е заделен за пациенти с COVID. Няма никакъв проблем те да станат специализирани болници, но според мен няма да се наложи. Ще успеем да държим нещата под контрол, за да не се стигне дотам, каза инспекторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Хм, не беше ли вчера, когато коментираха, че никой не можел да направи прогноза... И само не разбирам на какво точно се надяват, че след 2-3 седмици е почне спад, може би, че ще имаме ударна ваксинация, хм, днес я спряха. А може би, че ограниченията на плановия прием ще намали заболяваемостта, хм, че то ако така лесно в болниците се разболяваме, какви са ни болниците. Единствената мярка, която са предприели и би имала някакъв ефект, е преминаване на онлайн обучение, но предвид по-слънчевото време, не е ясно колко ще помогне - нормално ученицте ще се събират по паркове/градинки и т.н.. Май надеждата им е че ще са минали изборите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още