IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият премиер на Италия Енрико Лета се завръща на политическата сцена

Той е най-вероятният нов лидер на Демократическата партия, подкрепата за която чувствително намаля в последните години

11:10 | 14.03.21 г.
<p>
	Енрико Лета. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Енрико Лета. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Бившият министър-председател на Италия Енрико Лета се завръща на фронтовата линия в политиката като предпочитан кандидат за ръководител на лявоцентристката Демократическа партия, за чието създаване той помогна преди повече от 10 години.

Лета, който беше министър-председател на центристкото коалиционно правителство от 2013 до 2014 г., е вероятният следващ лидер на демократите, след като предишният ръководител на партията Никола Зингарети напусна внезапно миналата седмица с мотив, че се пилее енергията в битки за министерски постове.

Висши членове на Демократическата партия са помолили Лета да кандидатства за овакантения лидерски пост в партията, пише онлайн изданието Politico.

Демократическата партия изгуби подкрепа през последните години. През 2014 г. рейтингът ѝ достигна връх от 40%, а на парламентарните избори през 2018 г. партията събра 18,7% от гласовете. Зингарети не успя да подобри резултатите на политическата сила през мандата си.

Във Facebook Зингарети коментира, че Лета е подходящ за работата „във време, когато цялата италианска политическа система се предефинира“. Той допълва: „Убеден съм, че най-категоричният и авторитетен отговор е Енрико Лета, … който предлага най-добрия шанс за рестартиране на Демократическата партия … като страхотна популярна партия, близка до хората“.

В петък Лета се завърна в Рим от Париж, където е декан на Парижкото училище по международни отношения към университета Sciences Po. Той ще говори на националното събрание на Демократическата партия в неделя, когато делегатите, представляващи членовете на партията, ще гласуват за нов лидер.

Във видео съобщение Лета казва, че е взел решението от „любов към политиката и демократичните ценности“. „Днес съм в позиция, която никога не бих могъл да си представя миналия понеделник - като кандидат за партията, за която помогнах и която днес е в дълбока криза“, допълва той.

Андреа Орландо, старши демократ и италиански министър на труда, определя решението му като „велико и щедро“.

Историята на Енрико Лета в италианската политика се простира през 90-те години на миналия век, когато той бързо се издига в редиците, за да стане най-младият министър в кабинета през 1998 г. Няколко години след като помогна за създаването на Демократическата партия през 2007 г., той стана и министър-председател. Само година по-късно обаче тогавашният партиен лидер Матео Ренци го принуди да подаде оставка, защото твърдеше, че реформите му са твърде бавни.

Опитът и международният профил на Лета могат да дадат на демократите по-голяма тежест в правителството, казва Франческо Клементи, професор по политология в университета в Перуджа. „Лета е политическо животно, той знае езици, има отлична кариера, има международна мрежа“, казва експертът. „Той също така внася европейско течение в партията. Неговото предизвикателство ще бъде да даде на партията твърда идентичност и да я отвори за новото поколение, може би по образец на политическата школа, която той основа“, смята още Клементи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още