fallback

ЕС, САЩ и Великобритания обединяват усилия относно фармацевтичните сливания

Създадена е работна група, която ще разгледа методите при оценка на евентуалните сливания в индустрията

19:19 | 16.03.21 г.

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз (ЕС), САЩ и Великобритания се обединяват, за да споделят опит относно методите за оценка на евентуалните сливания във фармацевтичната индустрия на фона на опасенията, че подобни сделки могат да повишат цените на лекарствата или да забавят развитието на иновациите, съобщава Ройтерс. 

Пандемията от COVID-19 и проблемите около доставката на ваксини предизвикаха регулаторен интерес към фармацевтичната индустрия, която през последните години претърпя вълна на сливания.

Европейската комисия (ЕК) заяви, че в работната група, която е обособена, са включени представители на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), Канадското бюро за конкуренцията, Британският орган за конкуренцията и пазарите и Министерството на правосъдието на САЩ.

Групата ще „направи равносметка относно уроците, научени през последните години, и ще проучи нови начини за насърчаване на жизнена конкуренция в полза на гражданите“, се посочва в изявление на европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Органът за защита на конкуренцията в ЕС заяви, че е необходим по-голям контрол върху фармацевтичните сделки, за да се открият онези, които могат да доведат до по-високи цени на лекарствата, по-малко иновации или антиконкурентно поведение.

„Предвид големия обем фармацевтични сливания през последните години, на фона на стремително нарастващите цени на лекарствата и продължаващите опасения относно антиконкурентното поведение в индустрията, наложително е да преосмислим нашия подход към прегледа на фармацевтичните сливания“, заяви председателят на FTC Ребека Слоутър.

Нарастващите цени на лекарствата, отпускани с рецепта, дори и за по-стари лекарства като инсулин и епинефрин, са обект на безпокойство и за двете политически партии в САЩ. Както бившият президент Доналд Тръмп в кампанията си през 2016 г., така и президентът Джо Байдън в своята кампания през 2020 г. се ангажираха да намалят цените на медикаментите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още