IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки новия пик ЕС готви план за постепенно отпадане на блокадите

Координираното вдигане на блокадите ще се основава на степенна система, която ще отразява епидемиологичната ситуация във всяка държава членка

14:29 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейският съюз ще започне подготовката на стратегията си за постепенна отмяна на коронавирусните блокади, въпреки че отказът на много държави от ваксината на AstraZeneca рискува да забави и без това тромавата имунизационна кампания на блока.

„Има причина да очакваме значително намаляване на разпространението на вируса, което увеличава шансовете за вдигане на ограниченията, които тежат еднакво на гражданите и на икономиката“, се очаква да посочат от Европейската комисия в документ, който ще бъде представен в сряда. „Гражданите на ЕС могат с право да очакват ситуацията да се подобри“, става ясно от проект на текста, видян от Bloomberg.

Координираното вдигане на блокадите ще се основава на степенна система, която ще отразява „епидемиологичната ситуация във всяка държава членка“, се очаква да посочи ЕК. Публикуването на документа ще стане на фона на нов пик на заразата на Стария континент, който принуди много правителства да затегнат мерките за справяне с пандемията.

В България във вторник беше отчетен рекорден брой пациенти в болница - 7269 души са хоспитализирани, от които 577 са в интензивни отделения. За изминалото денонощие са регистрирани и 4637 нови случая на коронавирус у нас при направени 19 497 теста, което е почти 24% положителни проби. Това е и вторият ден от началото на пандемията с толкова голям брой заразени. По-голям брой за едно денонощие беше отчетен единствено на 17 ноември 2020 г., когато установените случаи бяха 4828.

По тази причина се готви и ново пълно затваряне на София, като работа по всяка вероятност ще преустановят моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в столицата и областта.

На европейско ниво обаче се говори за облекчаване на ограниченията.

Планираната система на степени, която трябва да бъде предложена от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, ще отразява колко свобода на действие имат отделните правителства за смекчаване на ограниченията, без да се рискува обръщане на тенденцията при разпространението на вируса.

От проекта става ясно, че целта е системата да влезе в сила от следващия месец.

ЕС иска да ваксинира по-голямата част от възрастното си население до края на лятото, надявайки се това да постави основите за завръщане към нормалния живот, след като пандемията доведе до смъртта на над половин милион жители на блока и изпрати икономиката в рекордна рецесия.

Според данни на изследователската фирма Airfinity спирането на ваксинациите с препарата на AstraZeneca в някои европейски държави може да забави целта за имунизиране на три четвърти от населението с поне месец. Въпреки това според пректа на текста се очаква разпределението на още 300 млн. дози за държави членки през второто тримесечие, което може да помогне за ускорението на бавното ваксиниране в ЕС.

Ваксинационни паспорти

Комисията се очаква да заяви в сряда, че ваксините са само една част от условията за вдигане на блокадите. Утре се очаква ЕК да публикува и законодателно предложение за дигитален паспорт, който удостоверява, че неговият притежател е бил ваксиниран, тестван отрицателно за коронавирус или се възстановява от преболедуване.

Последният вариант на т. нар. Дигитален зелен сертификат позволява ваксини, разрешени от местните правителства, но не и от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), също да бъдат включени в сертификата. Според документа всяка отделна държава членка трябва да решава дали ваксинираните с неодобрени от ЕМА препарати могат да се приемат за имунизирани, посочва източник на Bloomberg, запознат с предложенията.

Унгария вече започна прилагането на ваксини от Русия и Китай, които обаче тепърва трябва да получат одобрението на ЕС.

Трябва да започне подготовка „за общ подход за постепенното вдигане на ограниченията, за да се гарантира, че усилията са координирани, когато епидемиологичната ситуация позволи облекчаване на настоящите мерки“, ще кажат европейските лидери в общо комюнике следващата седмица. Също така работата по сертификат за ваксиниране, трябва да се задвижи приоритетно, ще кажат лидерите, показва проект на изявлението им, до който Bloomberg е получил достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още