IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на фермерите в Европа растат, а сезонните работници не достигат

В Германия пристигащите от Източна Европа сезонни работници са подлагани на по-строги проверки за здравето и безопасността

12:07 | 10.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

По-строги проверки

Производители в Германия все още очакват да имат достатъчно работници от Полша, Румъния, България и други страни за брането на аспержи. Но работниците са подлагани на по-строги проверки за здравето и безопасността.

„Скъпите корона регулации и хигиенните мерки създават големи предизвикателства – както организационни, така и финансови“, казва Даниела Риксен, говорител на земеделската камара LKSH, представляваща фермери в германската провинция Шлезвиг-Холщайн.

Бернхард Круескен, генерален секретар на германската национална фермерска асоциация DBV, отбелязва, че обичайно 300 хил. сезонни работници пристигат в Германия всяка година, но през 2021 г. се очакват по-малко за втора поредна година.

Франция се нуждае от около един милион сезонни работници всяка година. Производителите на плодове и зеленчуци опитват да привлекат местни студенти и безработни, за да компенсират по-малкия брой чужденци, ако бъдат наложени нови ограничения на пътуванията.

Миналата година Франция набра т. нар. „сенчеста армия“ за бране на реколтата от пуснати в принудителен отпуск служители в други сектори, включително рецепционисти в хотели, сервитьори в ресторанти и фризьори. Работниците от страни извън Европейския съюз съставляват около 25% от сезонните работници във Франция.

„Човек никога не знае. Правилата може да се променят всеки момент и границите да бъдат затворени“, казва Жером Вол, заместник-председател на най-голямото фермерско лоби във Франция FNSEA.

Сходни притеснения изникват и във Великобритания, която се нуждае от около 70 хил. сезонни работници, като най-голямо е търсенето по време на сезона на ягодите, малините и боровинките в края на май и през юни.

„Има притеснение, че европейските граници в крайна сметка ще бъдат затворени или че хората няма да могат да пътуват и че това ще подложи на огромен натиск наличието на сезонни работници“, коментира Том Брадшоу, вицепрезидент на Националния съюз на фермерите във Великобритания.

В обичайна годинасамо 1% от сезонните работници идват от Великобритания.

Въпреки предизвикателствата все още вероятността от недостиг на плодове тази година е малка, казва Наталия Агилера, ръководител на клона на агро-хранителните кооперативи в Андалусия.

„Щом нямаше недостиг миналата година, усложнена заради пандемията, тази година няма никакъв шанс“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 3 години
Предстявям си как студенти от Кеймбриджкият и Оксфордският университет бера реколта. Да си допълня, европейският план за възтановяване, като нищо може да поеме предпазните средства за сезонните работници, като това ще стимулира и производствата на тези средства, т.е. още работни места. Не на последно място, но полето риска от инфекция е доста по-малък от повечето заводи, където почти не са прекъснали производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 3 години
В Европа студенти няма ли бре! Европейските държави да не се оплакват, че сезонните работници донасят корона вирус, защото е обратното, сезонните работници носят освен пари и вируси от тези държави. В България вируса да не дойде от Китай или със прелетните птици миналата пролет! Дойде от Европа, дали от сезонни работници, постоянни или туристи, няма значение, но от там. Европа се справя доста зле с пандемията, така че да не обвиняват "чуждите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 3 години
Жозеп похарчил 6000? за предпазни средства за 7 работника. Жозеп да ти имам проблема с недостига на работна ръка, но да ти имам и парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още