fallback

7 души във Великобритания са починали от тромбоза след ваксиниране с AstraZeneca

Австралия също проверява случай на тромбоза

18:41 | 03.04.21 г. 18

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Великобритания потвърди, че седем души са починали от редки тромбози, след като са получили ваксина срещу COVID-19 на AstraZeneca, а Австралия също проверява случай на тромбоза, предава Bloomberg.

Агенцията за контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначение във Великобритания (MHRA) съобщи, че 30 случая на тромбоза на вените на твърдата мозъчна обвивка и на образуване на тромби на фона на намаляване на тромбоцитите са били установени при хора в страната, които са получили ваксината до 24 март. Седем от тях са починали. Над 18 млн. дози са били раздадени в страната и регулаторът е категоричен, че ваксината е безопасна.

„Ползите от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 в предотвратяването на заразата с коронавирус и усложненията продължават да надвишават рисковете и хората трябва да продължат да получават ваксината си, когато са поканени да го направят“, заяви Джюн Рейн, главен изпълнителен директор на MHRA, в комюнике.

Австралия съобщи в събота, че сътрудничи с регулаторите във Великобритания и ЕС, след като установила случай на тромбоза на 2 април при човек, който е получил ваксина на AstraZeneca.

Последните разкрития вероятно ще се прибавят към растящото безпокойство заради ваксината на компанията, която е в основата на успешната кампания по ваксиниране на населението във Великобритания. Много страни в света разчитат на AstraZeneca, за да придвижват програмите си за имунизация, и сега някои ги преосмислят въпреки растящите случаи на COVID.

Нидерландия се присъедини в петък към Германия в спирането на употребата на ваксината при хора под 60 години. Норвегия и Дания удължиха замразяването на употребата на ваксината, която беше в основата и на спор за доставки между ЕС, Великобритания и други страни. В петък Южна Африка спря продажбата на един милион дози на други страни, след като установи, че те не оказват съществено въздействие върху вариант, установен първо в страната миналата година.

Великобритания продължава с ваксинационната си програма, като е раздала първа доза на над 60% от всички пълнолетни граждани. Премиерът Борис Джонсън обещава да осигури първа доза на всички пълнолетни до края на юли, а ваксината на Astra е изключително важна за постигането на тази цел.

С новите данни за тромбози делът на инцидентите след ваксината на AstraZeneca във Великобритания е 1 на 600 хил. Няма данни за същите реакции към ваксината на Pfizer/BioNTech, която също се използва във Великобритания.

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че връзка между ваксината на AstraZeneca и рядък вид тромбози е възможна, като са установени най-малко 62 случая. Агенцията допълни, че комисията й по безопасност вероятно ще издаде нова препоръка идната седмица.

Макар че са необходими още изследвания, за да се проучат възможни връзки, „ключовото нещо е да се помни колко редки са тези кръвни съсиреци и колко силна е доказаната полза от ваксината срещу COVID“, коментира Дейвид Уеринг, преподавател по клинична неврология към Института по неврология в University College London.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още