fallback

Европейските борси са под натиск в очакване на заседанието на Фед

Секторът на суровините поведе загубите на Стария континент

20:04 | 27.04.21 г.

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията във вторник с лек спад, а глобалните инвеститори се подготвят за двудневното заседание на Федералния резерв в САЩ, което започва днес. Инвеститорите са под влиянието и на нова порция отчети, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията със спад от около 0,2%, но секторът на туризма и развлеченията не се вписа в тенденцията и прибави 3% към стойността си, а секторът на суровините се понижи с 1,2% и поведе загубите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,26% и приключи деня на ниво от 6944,97 пункта. Германският DAX се понижи с 0,31% до равнище от 15 249,27 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,03% до ниво от 6273,76 пункта.

Европейските борси последваха тенденцията в Азиатско-Тихоокеанския регион, където повечето пазари завършиха сесията със спад на фона на продължаващите притеснения от разпространението на COVID-19.

Глобалните трейдъри ще наблюдават Федералния резерв в САЩ тази седмица, който започва двудневното си заседание във вторник. Не се очаква централната банка да предприеме действия, но инвеститорите ще наблюдават внимателно изказванията на председателя Джером Пауъл, особено по отношение на инфлацията.

Обратно в Европа инвеститорите бяха под влиянието на отчетите, включително на HSBC, най-голямата банка на Стария континент от гледна точка на активите. Банката обяви печалба преди данъци за първото тримесечие, която надмина очакванията, но приходите й са намалели.

„HSBC погълна горчиво хапче, като задели 3 млрд. долара за лоши заеми миналата година, но сега, когато главоболията около пандемията намаляват, тя освобождава 400 млн. паунда от тази сума“, коментира Сузана Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в компанията Hargreaves Lansdown.

Тя отбелязва, че скокът със 79% на печалбите е бил стимулиран отчасти от подобрените перспективи пред икономиката на фона на бързото разпространение на ваксините и подкрепата от извънредната помощ на правителството, която е осигурила „добре дошло облекчение“ за банката.

„Но изглежда, че няма незабавно лечение за основния проблем на банката – ултра ниските лихви, които преследват банковия сектор“, допълва Стрийтър.

Книжата на HSBC поскъпнаха с 4,2% до края на търговията в Европа.

Вторник беше голям ден за отчетите в Европа, като BP, UBS, ABB, Schneider Electric, Novartis и Whitbread обявиха резултатите си.

BP надмина очакванията и записа печалба през първото тримесечие от 2,6 млрд. долара благодарение на по-високите цени на петрола и по-силните маржове в сектора на рафинирането. Книжата на петролния гигант поевтиняха леко до края на търговията.

UBS обяви нетна печалба от 1,8 млрд. долара за първото тримесечие на 2021 г., което е ръст с 14 на сто, но разкри значителен удар за резултатите от скандала с Archegos Capital. Цената на акциите на швейцарския кредитор намаля с около 2%.

Книжата на шведската компания Evolution Gaming поскъпнаха с 14,5% и тя оглави Stoxx 600, след като с лекота надмина очакванията за печалбата си през първото тримесечие. Френската компания EDF прибави 5,4% към цената на акциите си след съобщения в медиите, че Франция и ЕС се доближават до сделка по преструктурирането на държавната енергийна компания.

Книжата на датската компания DSV Panalpina поскъпнаха с 6,8%, след като тя обяви сделка за 4,1 млрд. долара за закупуването на логистичното подразделение на кувейтската компания Agility Public Warehousing.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на френската биотехнологична компания Biomerieux намаля с 6,9%, след като тя понижи целите си за растеж през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още