IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS е претърпяла щети за 774 млн. долара заради Archegos

Банката отчита нетна печалба за първото тримесечие на годината в размер на 1,8 млрд. долара заради голямата активност на клиентите ѝ на пазарите

10:32 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската банка UBS обяви, че е изгубила 774 млн. долара от сделки, свързани с колапса на хедж фонда Archegos Capital, но все пак отчита доста добро ниво на печалба заради ръста на пазарите, съобщава FT.

Ударът по банката е по-малък в сравнение с претърпените от нейни конкуренти загуби. Credit Suisse например понесе загуби за 5,5 млрд. долара.

UBS отчита нетна печалба за първото тримесечие на годината в размер на 1,8 млрд. долара, което е с 14% повече на годишна база и значително над очакванията на анализаторите въпреки скандала с Archegos. Заради оживлението на пазарите клиентите на банката са били доста активни.

Банката казва, че напълно се е освободила от експозицията си към Archegos, което е довело до общо намаление от 434 млн. долара на тримесечната ѝ нетна печалба.

Въпреки щетите заради Archegos капиталовите коефициенти на UBS се повишават. Съотношението на общия собствен капитал от първи ред в края на тримесечието е 14%, като надвишава прогнозата за 13%.

„Извършва се подробен преглед на съответните ни процеси за управление на риска и се предприемат подходящи мерки, за да се избегнат подобни ситуации в бъдеще. Това няма да попречи на способността ни да обслужваме клиентите си“, коментира главният изпълнителен директор на банката Ралф Хамърс във връзка с Archegos.

С изключение на инвестиционното банкиране, където печалбата преди данъци спада с 42%, печалбите нарастват във всички други основни подразделения на UBS през тримесечието. Активите, инвестирани от името на клиенти, се увеличават с над 100 млрд. долара през първите три месеца на 2021 г. до 4,2 трлн. долара.

Водещият бизнес на UBS за управление на богатство отчита ръст на печалбата преди данъци с 16% до 1,4 млрд. долара. Тласъкът идва от клиенти, които печелят повече от пазарите и, съответно, плащат по-високи такси, но и все по-широко използват дългово финансиране.

Отделът за управление на активи също се възползва от по-високите приходи от такси, като отчита 45% годишно нарастване на печалбите през първото тримесечие преди облагане с данъци до 227 млн. долара.

Таксите се увеличават със 153% на фона на ръста на пазарите и надеждата ваксините срещу коронавируса да доведат до по-ранен от очакваното край на икономическите ограничения заради пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още