IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпространението на варианта делта на коронавируса помрачава възхода на Европа

Икономисти обаче не очакват нови тежки блокади заради обхвата на ваксините

13:59 | 12.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Бързото разпространение на варианта делта на коронавируса предизвиква безпокойство у икономистите, че засилването на икономическите перспективи пред Европа рискуват да бъдат подкопани от увеличаването на новите случаи и повторното въвеждане на ограничения за пътувания, пише FT.

Премахването на повечето мерки за блокиране в региона през последните месеци доведе до нарастване на бизнес активността, разходите на дребно и доверието на домакинствата, което накара много икономисти да подобрят прогнозите си за икономическия растеж.

Тези предположения обаче се поставят под съмнение сега, защото по-заразният вариант делта вече доминира в много европейски страни и води до нов ръст на случаите.

„Малко по-нервен съм, че възстановяването може да дерайлира заради делта“, коментира Ерик Нилсен, главен икономист в UniCredit, която повиши прогнозата си за растежа на еврозоната за тази година от 4 на 4,5%. „Трябва да стане доста зле, преди да преминем към ново блокиране, но данните за мобилността на Google показват, че не толкова затварянията са причина за поведението, а доброволното ограничаване“, допълва той.

В петък Германия и Франция предупредиха гражданите си да не пътуват до Испания, където заразените с коронавирус надвишават тези в Португалия. Това нанася удар върху туристическия сектор в разгара на решаващия летен сезон.

Пабло Ернандес де Кос, управител на централната банка на Испания, коментира, че прогнозите за силен растеж се основават на „предположението, че здравната криза ще отмине след лятото“ и че туристическият сектор в Испания ще постигне половината от допандемичните си доходи това лято спрямо една пета през миналата година.

Той предупреждава, че още има несигурност около появата на нови варианти на Covid-19 и мерките за ограничаване, които могат да бъдат наложени заради тях.

Нидерландия обяви в петък, че ще въведе отново ограничения за работата на ресторанти, барове, кафенета, нощни клубове и събития на живо - само две седмици след вдигането им, поради над десеткратното покачване на случаите до почти 7 хил. дневно през този период.

Миналата седмица Кипър отново въведе правила за броя на хората, допуснати в заведения и други обекти на туристическата индустрия, след като дневните случаи също нараснаха стремглаво.

Междувременно Португалия заяви, че почиващите трябва да бъдат ваксинирани, да имат отрицателен тест или да са се възстановили от вируса, за да останат в хотелите си или да се хранят в ресторанти в много райони.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията коментира в петък, че седмичната степен на заразяване с Covid-19 за ЕС и Европейското икономическо пространство се е увеличила до 51,6 на 100 000 души спрямо 38,6 през предходната седмица, докато процентите на хоспитализация и смъртност са стабилни. Прогнозира се, че броят на инфекциите ще надхвърли 90 на 100 000 души за четири седмици.

„Има причини за безпокойство, тъй като рисковете са налице и изглежда, че има отрицателен импулс“, казва Карстен Бжески, ръководител макроизследвания в ING.

Миналата седмица Европейската комисия повиши прогнозите си за растежа на ЕС 2021 г. на 4,8% след рекордния спад от 6,2% през миналата година. Ако прогнозата се реализира, това ще е най-бързият икономически растеж, наблюдаван от 1976 г. насам, и би означавало, че икономиката на ЕС ще си върне предпандемичните нива още до края на годината.

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони коментира, че прогнозите на ЕС не са фактор за перспективата за нова вълна, предизвикана от варианта делта, който поставя риск от ново свиване на продукцията. „Не виждаме тенденция към нови ограничения ... виждаме тенденция към облекчаване на ограниченията във важни страни“, посочва обаче той.

Някои икономисти се утешават от факта, че повечето случаи на делта са сред млади хора, които са по-малко склонни към усложнения. Хоспитализациите и смъртните случаи от вируса остават много ниски, докато над 44% от възрастните в ЕС са напълно ваксинирани.

„Благодарение на бързия напредък във ваксинацията ние все още считаме за малко вероятно страните отново да се налага да налагат сериозни ограничения върху икономическата дейност, за да ограничат медицинските рискове“, казва Калъм Пикъринг, икономист в Беренберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
Ей Рашков!!! Фанете го тоя дилър стига е разпространявал, ама ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още