IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобрената икономическа перспектива за Европа успокои местните инвеститори

Втората половина на годината започва така, както приключи първата: в един ден имаме ръст, само за да компенсират спад от предния ден, коментира анализатор

19:32 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции поскъпнаха в сряда, докато нови данни показват подобряване на икономическите перспективи в еврозоната.

Паневропейският Stoxx 600 приключи сесията с увеличение от 0,8%, като добивните компании поскъпнаха с 2,3%, за да увеличат тренда на поскъпването, докато книжата на компаниите от пътническия сектор и развлекателния бизнес водиха пониженията, отчитайки спад с 1,5% поради дълготрайните опасения за бързоразпространяващия се Делта вариант на Covid-19.

Европейската комисия повиши прогнозите си за растежа за еврозоната в сряда, като сега прогнозира 4,8% темп на растеж на БВП за тази година и 4,5% за 2022 г. Досега ЕК очакваше 4,3% темп на растеж за 19-членния блок през 2021 г. , последван от 4,4% през 2022 г.

Американските пазари отвориха предимно с повишения в сряда, като индексът Dow Jones Industrial Average и S&P 500 са на зелено, докато Nasdaq Composite спада леко. 

Някои инвеститори се притесняват, че икономиката може да наближава своя пик и че може да има корекция. В допълнение към опасенията на пазара комбинацията от натиск върху маржовете на печалбата, опасенията за висока инфлация и евентуална интервенция от страна на Фед и възможни по-високи данъци може да допринесат за евентуално понижаване на курсовете, казват пазарните стратези.

Германският водещ индекс Dax компенсира пониженията си от предишния ден в сряда. Както през последните няколко седмици, след спад на цените на акциите на пазара излязоха ловци на сделки, които са се надявали на благоприятни възможности за влизане. Водещият германски индекс затвори на ниво от 15 692,71 пункта, което е ръст от 1,17%. MDax се повиши с 0,74 процента до 34 799,17 пункта, след като достигна рекордно високо ниво в хода на търговията.

Водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 почти компенсира спада си от предходния ден, като се увеличи с 0,64 процента до 4078,53 пункта. Във вторник, предимно заради притеснения за икономиката, той спадна до най-ниското ниво от края на май.

Ситуацията леко се облекчи и на големите европейски фондови борси в Париж и Лондон: френският Cac 40 спечели 0,31% до 6527,72 пункта. Британският FTSE 100 се повиши с 0,71% до 7151,02 пункта. Лек тласък дойде следобед от Wall Street, където Dow си проправи път към положителната територия.

„Втората половина на годината започва така, както приключи първата: без никакъв реален тласък Dax се отклонява надолу в единия ден, само за да компенсира загубите на следващия ден“, пише пазарният анализатор Константин Олденбургер от търговската компания CMC Markets в пазарен коментар. Изводът му е, че ще има волатилни сесии, което рискува да се отклони в корекция - т.е. временни, малко по-високи загуби на курсове - когато продажбите спаднат заради летния сезон. А ако определящият  тенденциите Wall Street засега сложи край на своя курс към рекордите, би могло това да се прехвърли и в Европа.  

Нови слаби икономически данни - индустриалното производство в Германия например разочарова, този път не помрачиха настроенията в сряда, за разлика от предния ден. Притеснението, че разпространяващата се делта мутация на коронавируса може да застраши растежа, обаче смекчи опасенията на инвеститорите за потенциално по-строга парична политика.  

Промишленото производство в Германия е намаляло през май - още един знак, че затрудненията в доставките на чипове забавят възстановяването в най-голямата европейска икономика. По данни на федералната статистическа служба промишленото производство е намаляло с 0,3% след ревизиран спад от 0,3% през април. Анкета на Ройтерс прогнозираше ръст от 0,5%.

Енергийният концерн Royal Dutch Shell обяви в сряда, че ще увеличи възвръщаемостта за акционерите чрез обратно изкупуване на акции и дивиденти по-рано от очакваното след рязко покачване на цените на петрола и газа, което помогна на англо-нидерландския енергиен гигант да намали дълга си. Акциите на компанията поевтиняха леко. 

Цените на суровините бяха по-ниски в сряда, продължавайки „лудата“ седмица за петролния пазар. Нестабилността е следствие за неопределено отлагане на преговорите между ОПЕК и нейните съюзници, които произвеждат петрол, след като групата не успя да постигне споразумение за политиката си за производство за август и след това.

По отношение на индивидуалното движение на цените на акциите, книжата на Nordic Entertainment Group поскъпнаха с 6,3%, след като концернът спечели правата за излъчване на мачове от Висшата лига в Нидерландия, Полша, Естония, Латвия и Литва от 2022 до 2028 година.

Британският стартъп за парични преводи Wise ознаменува борсовия си дебют с ръст от 10% от цената на отваряне в рамките на солидно директно листване на Лондонската фондова борса в сряда, което оцени компанията на 8 милиарда британски лири (11 милиарда долара). Дебютът на Wise се разглежда като победа за Лондон, който се стреми да се превърне в топ световен технологичен център след Brexit.

Този силен резултат отбелязва рекордна година за листванията в Лондон и може да проправи пътя за още няколко други бързо растящи британски фирми във финтех сектора, коментират инвеститори, предприемачи и експери.

„Може да станем свидетели как оценката достига 9 млрд. паунда в рамките на деня“, твърди Джон Улфит, директор на Atlantic Capital в Лондон. „Бичи настроени сме за фирмата и за дългосрочните перспективи след днешния ден“, допълва той.

Както беше и във вторник, Heidelberg Cement, производителят на строителни материали е един от големите победители и в сряда и води в списъка с победители в Германия с плюс от 4,2 процента.

Компанията се възползва от много държавни инфраструктурни програми. Heidelberg Cement генерира около 90% от продажбите си в чужбина. Само американското правителство е осигурило близо пет трилиона долара от миналото лято, за да насърчи потребителите да харчат, а бизнесът да инвестира повече. Проектите варират от лични чекове за всеки гражданин на САЩ до инфраструктурни програми за обновяване или възстановяване на пострадали мостове, пътища и обществени сгради. 

Повечето анализатори повишиха ценовите си цели през последните няколко седмици с оглед на бързо нарастващите очаквания за печалба: В сряда Jeffries повиши ценовите очаквания от 108 евро на 113 евро.

Нова препоръка за покупки дава тласък на акциите на SAP. Книжата затвориха с увеличение от 3,5% до 124,5 евро и по този начин са едни от големите победители в DAX. Според търговци  Bank of America е повишила препоръката си до „buy“ von „underperform“ с ценова цел от 150 евро. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още