IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел: Можем да гарантираме, че Москва няма да използва газа като оръжие

Никога не сме използвали газа за натиск, коментират от Кремъл по повод постигнатото споразумение за "Северен поток 2"

14:34 | 23.07.21 г. 13
<p>
	<em>Ангела Меркел, Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел, Снимка: Архив Ройтерс

Германия може да даде гаранции, че Русия няма да използва "Северен поток 2" като геополитическо оръжие и е готова за санкции, ако Москва направи това, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Не сме без инструменти да направим нещо", каза тя, но допълни, че се надява санкции срещу Русия да не бъдат необходими.

Коментарите на Меркел са във връзка с постигнатото споразумение със САЩ, с което Белият дом се отказа от санкции срещу "Северен поток 2".

Но Украйна заяви, че иска повече гаранции за своята енергийна сигурност при реализацията на този проект по дъното на Балтийско море.

В Киев не вярват, че постигнатото споразумение между САЩ и Германия ще ги защити от действия на Москва.

Договорът за транзит на руския природен газ през Украйна изтича през 2024 година. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер вече съобщи, че компанията е готова да го продължи, но ако условията са икономически изгодни. Украйна от години се опитва да спре "Северен поток 2", който ще даде възможност на Москва да прескочи страната при транзита на газ за Европа. Това означава и милиарди долари загубени приходи от транзитните такси за Киев.

За Германия новата инфраструктура е важна, особено на фона на затварянето на въглищните и ядрените централи. Американският президент Джо Байдън пък реши да не усложнява допълнително отношенията с един от важните си партньори - Германия.

В постигнатото споразумение Берлин се ангажира да защити не само Украйна, но и страните от Източна Европа от опити на Москва да използва газа като оръжие, коментира още Ройтерс.

Външият министър на Украйна Дмитро Кулеба обаче го определи като твърде слабо. Въобще не е ясно дали Русия е готова да изпълни задълженията си и как ще бъде запазена ролята на Украйна като транзитираща страна на руския природен газ, коментира той пред журналисти.

Предишният външен министър на Украйна Павло Климкин пък отбеляза, че страната е трябвало да участва в преговорите за това споразумение наравно с Германия, САЩ и европейските институции. "Правим множество емоционални изявления, които имат силата на ланшния сняг", казва още той, цитиран от Ройтерс.

В Кремъл посрещат споразумението със смесени чувства, изразявайки несъгласие с използвания език и заявяват, че Москва никога не е използвала енергията като геополитическо оръжие.

"Русия винаги е била и ще остане отговорен гарант за енергийната сигурност на европейския континент", коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред журналисти.

Над 98% от работата по "Северен поток 2" вече е извършена и вероятно газопроводът ще бъде достроен до края на август. Очакванията са проектът да влезе в експлоатация до края на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Стрино Меркелицо, да, няма да ползват газа като оръжие, само парите, с които ще ги пълните, ще ползват за правене на оръжия и заплахи към Европа. Май бързо забрави какво ти каза Тръмп - с парите, които им давате, те се въоръжават и после идвате при нас и ислате да ви пазим от тия, които вие сте въоръжили. Това е лицемерие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Браво на Путин. Това е голяма чест за руската бензиностанция. Сега като се събере на някоя среща на ОПЕК може да се похвали пред Алах АКбаровците че ще зарежда Европа с газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ако танковете пак тръгнат към Берлин, немците няма много да се разстроят. Ще прилетят благородните янки и ще ги спасят. Обаче, ако ивъл рашънс им врътнат кранчето на газта - няма евтини енергоресурси, няма конкурентна икономика, няма Дойче юбер алес!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Споко, последната дума ше има конгресът на САЩ. Путин подкупи половин Европа за един газопровод. Даде половината от тръбата на европейски фирми, даде половината от две огромни находища на Wintersalls и OMV, даде между 25 и 50 % от газпром на американски инвеститори, купи си партия алтернатива за германия, назначи бивш немски канцлер, бивш австрийски президент, бивша австрийска външна министърка, а вероятно и меркел на хранилка, за да построи една тръба която САЩ могат да спрат когато си пожелаят. Тед Круз обеща, че след избирането на президент републиканец, европейските фирми участвали в изграждането на СП -2 ще бъдат наказани. Нашият проблем обаче е този че газпром ни открадна 1 200 000 000 долара, които ни дължи за такси а няма да плати и ни набута с 3 000 000 000 лева за една тръба, Ама той главният прокурор не знае какво е правил бившият премиер, а и да знае вероятно ще си премести химикалката от лявата на дясната страна на бюрото. Фен му е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Газта вярно не е оръжие, тя е зависимост.ЕС ще става все по-зависим от доставките на Россия, в това няма съмнение.По всяко време Путин/Зеленски/Ердоган могат да врътнат кранчето - това са трите потока на сибирската газ към Европа.Това за LNG-то, подобно е и за петрола, за който не се говори много.От тайгата към ЕС текат няколко потока, всеки за много нефт(и зависимост).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Ти обаче си най-бързия, браво! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Начи излиза, че за да го използва като оръжие русията, трябва да им спре газта изобщо. Казвайки, че гарантира за Масква, Меркел един вид гарантира, че покупките на газ няма да се прекратяват :DВсе пак, чакаме Стоенча-празната-приказка да дойде с окончателно становище по казуса. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хоп ... къде без теб ... :))) ... ама дядя вова е по-бърз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Когато урсулата беше министър на отбраната на Германия, немските войници ходеха на учение с дръжки от метли. Нямаха пушки. Нз как може Русия да използва газчицата като оръжие, но ако - Германия не може да направи абсолютно нищо. Горепосочената урсула - известна с нулевото си компетентство и скромен интелект, твърдеше, че ЕС трябва да говори с Русия от позицията на силата, защото руският внос бил 5% от вносът на ЕС, а европейският внос бил 37% от вносът в Русия. Ама тя няма мозък да проумее, че ако Русия спре тия 5% - газчицата, петролът и още няколко стратегически суровини, европейската икономика ще бъде срината по-ефективно, отколкото чрез бомбене !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
а те така те искам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още