IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При несигурен пазар на труда универсалният базов доход не е единственото решение

Историята сочи, че подобряването на бъдещата работа изисква повече от осигуряване на гъвкавост на работодателите

17:45 | 11.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Важно е да се подчертае, че това не е единствената версия на историята. Други историци оспорват идеята, че системата Спийнхамлънд е обеднила хората. Те казват, че системата на помощи за бедните, която варирала значително между енориите, е била по-скоро недостатъчно средство за решаване проблемите на епохата, а не причина за тях.

Независимо от това, си струва да се обмисли как работодателите днес биха реагирали на въвеждането на УБД. Знаем, че работодателите реагират на промените в социалната система. Един академичен анализ сочи, че „данъчният кредит за работещите семейства в Обединеното кралство“, въведен през 1999 г., е накарал работодателите да намалят донякъде заплатите за получателите на добавката с ефект на преливане върху тези, които не са я получавали.

Ако УБД освободи работодателите от идеята, че дадена работа трябва да бъде нещо, от което човек да може да живее, това може да улесни наемането на хора за по-малко часове на случаен принцип. Кампаниите за „заплата за препитание“ и „достатъчно работни часове“ може да загубят инерция. Дори минималните заплати могат да бъдат подложени на философски атаки. Може да твърдите, че няма да е лошо, ако се даде по-голяма гъвкавост на работодателите, след като хората все така ще имат сигурност за доходите си. Но променливият доход не е единственият проблем на несигурната работа: той също влияе върху способността ви да организирате грижите за децата, да планирате живота си извън работата и да поддържате взаимоотношения.

От друга страна, поддръжниците на УБД твърдят, че той може да има съвсем друг ефект. Хората, които ще разчитат на солиден доход, биха могли да напуснат работа, която е зле платена или не се вписва в живота им. Работодателите ще бъдат принудени да се конкурират за персонал, като предлагат атрактивно заплащане и условия.

Кой от тези сценарии би бил по-вероятен, ще зависи от щедростта на УБД и от макроикономическия контекст, в който той работи. За съжаление пилотни схеми като тази във Финландия не могат да ни помогнат много относно този въпрос, тъй като са твърде малки, за да повлияят на поведението на работодателите.

Междувременно има и други неща, които можем да направим, за да подобрим бъдещето на работата. Първата стъпка трябва да бъде признаването, че не всеки проблем е резултат от технологични промени. Берачите на малини, които се пращани обратно в своите каравани без заплащане, когато берат твърде бавно, например, не са жертви на алгоритъм или машина. Фермерите се отнасят с тях по този начин, защото законът го позволява.

УБД заслужава повече дискусии. Но съществува опасност несигурността на работното място да се възприеме като неизбежност, към която трябва да се адаптираме, докато в някои случаи тя е просто регулаторен провал, на който трябва да реагираме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
тридесет и кусур години от както сменихме правешкият ц.ъ.pвул и още ривете за цоциализъма ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Кисимов
преди 2 години
Някои не осъзнават какво значи доход - разбират някакви хартишки или дори цифрички - тогава изпратете някаква експедиция на на Антарктида сред пингвините, връчете им карта и пачка левове и им кажете - осигурили сме ви достоен живот и предостатъчен доход. Ако ресурсите не се променят какъв допълнителен доход е това. пожарникарите изтрепаха добитъка и раздавали "обезщетение"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Ivel
преди 2 години
Много ми се иска да участвам в дългосрочен експеримент за доказване ефективноста на универсалния базов доход, аз лично съм убеден в предимствата. Моля уведомете ме къде да се запиша, ще дам всичко от себе си да докажа, че това е бъдещият модел на света. Както мъдро казват в страната на Путин - Яйца чешешь, деньги капают! Здорово!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още