fallback

Общо 70% от пълнолетното население на ЕС е ваксинирано срещу коронавирус

Блокът е изнесъл за други държави по света около половината от ваксините, произведени в Европа - толкова, колкото е доставил и за своите граждани

13:55 | 31.08.21 г. 5

Общо 70% от пълнолетното население на Европейския съюз (ЕС) е ваксинирано срещу коронавирус, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Това са над 256 млн. граждани на блока, които са преминали пълен курс на ваксинация.

Бързата, пълна ваксинация на всички целеви групи от населението - в Европа и по света - е от ключово значение за контролиране на въздействието на пандемията, посочва се в съобщението на ЕК.

Комисията подчертава, че блокът е изнесъл за други държави по света около половината от ваксините, произведени в Европа - толкова, колкото е доставил и за своите граждани.

До края на 2021 г. има цел да бъдат предоставени най-малко 200 милиона дози ваксини, осигурени чрез предварителни споразумения на ЕС за закупуване за държави с ниски и средни доходи, по-специално посредством COVAX.

Като се има предвид заплахата от нови варианти, е важно да продължи осигуряването на достатъчно ваксини, включително адаптирани ваксини, и през следващите години, коментират от ЕК.

В съобщението се припомня, че на 20 май ЕК подписа нов договор с BioNTech-Pfizer, в който се предвижда доставка на 1,8 млрд. дози ваксини между края на годината и 2023 г. Използвана е и опцията за 150 млн. дози по втория договор с Moderna.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още