fallback

Опасенията за инфлацията подложиха на натиск европейските борси

Индексът на сините чипове Stoxx 600 компенсира голяма част от загубите през деня, но все пак записа леко понижение от 0,4%

19:49 | 01.10.21 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха със спад първата сесия за октомври и последна за работната седмица, след като икономически данни показаха, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до 13-годишен връх, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,4% и възстанови част от по-ранните си загуби, след като спадна с 1,7% в началото на търговията. Книжата на минните компании отбелязаха спад от 1,3% и поведоха загубите, а секторът на пътуванията и развлеченията прибави 3% към стойността си.

Европейският индекс на сините чипове приключи септември с понижение от 3,4% и сложи край на седеммесечната си печеливша серия.

В петък лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,84% до 7027,07 пункта. Германският DAX е надолу с 0,68% до 15 156,44 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,04% от стойността си и приключи седмицата на равнище от 6517,69 пункта.

Глобалните пазари са под натиск заради опасенията от трайно висока инфлация, забавяне на растежа и повишаване на лихвите.

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до 3,4% на годишна база, показаха официални данни в петък. Това е най-високото ѝ ниво от септември 2008 г. и е забързване спрямо 3% през август.

Растящите цени на енергията са имали най-голям принос за ускоряването на инфлацията. Но затрудненията за морските превози и производството също са изиграли роля, повишавайки цените на трайните стоки с 2,3% през август.

В САЩ индексът за основните лични разходи за потребление, предпочитаният от Фед индикатор за определяне на политиката, е нагоре с 3,5% на годишна база, изпреварвайки леко очакванията на анализаторите.

Финансовите министри на страните членки от еврозоната ще проведат среща в понеделник, за да обсъдят икономическите последици от растящите цени на енергията на фона на притесненията, че те може да повлияят на възстановяването на блока и да засегнат диспропорционално най-бедните страни.

В Германия консервативният блок ХДС-ХСС трябва да проведе коалиционни преговори с либералните Свободни демократи в неделя, съобщи Ройтерс позовавайки се на източници от блока на канцлера Ангела Меркел.

Консерваторите загубиха с малко от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на парламентарните избори миналия уикенд, но и двете страни търсят съюзи с други партии с надеждата за сформиране на коалиционно правителство.

В макроикономически план продажбите на дребно в Германия са нараснали с 1,1% на месечна база през август, показаха официални данни в петък. Това е малко под консенсусната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, за 1,5%.

На корпоративния фронт BMW повиши прогнозата си за годишната печалба на между 9,5% и 10,5% спрямо предвижданите досега между 7% и 9%. Германската автомобилна компания заяви, че по-високите цени надделяват над последиците от глобалния недостиг на полупроводници и други проблеми във веригите на доставки. Книжата на BMW поскъпнаха с 1,3% в петък.

Цената на акциите на британската компания за електронна търговия THG намаля с 10,2% и тя се озова на дъното на Stoxx 600.

Книжата на германската фармацевтична компания Sartorius поевтиняха с 6,1%, след като Societe Generale понижи рейтинга на акциите ѝ и намали целевата си цена, като се позова на нарастващите разходи. Книжата на филиала Sartorius Stedim също поевтиняха с около 6%.

На върха на индекса книжата на френската компания за комунални услуги EDF поскъпнаха с 5,9%, след като френският премиер Жан Кастекс каза в четвъртък, че ръстът на цената на тока през февруари ще бъде ограничен до 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още