IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб ръст на продажбите на дребно в Германия

Лошите данни през юли и август предполагат, че потребителските разходи ще окажат по-слабо позитивно влияние върху растежа на германската икономика

13:30 | 01.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Търговците на дребно в Германия са отчели календарни и сезонно коригирани продажби с реален (с корекция на цените) ръст от 1,1% и номинален ръст (без корекции в цените) от 1,2% през август 2021 г. спрямо юли 2021 г.

В сравнение с месеца преди настъпването на коронакризата - февруари 2020 г., през август 2021 г. продажбите на дребно са били с реалните 6,0% по-високи. В сравнение със същия месец на предходната година продажбите са нараснали с 0,4% в реално и с 2,3% в номинално изражение, показват данни на федералната статистика Destatis.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са се свили през август с 3,4% спрямо юли и с 6,6% спрямо година по-рано, като тези продажби са все още с 5% под предпандемичното си ниво от февруари 2020 г. Продажбите в супер и хипермаркетите спадат с 2,8% спрямо юли и са с 4,2% под предкризисното ниво от февруари 2020 г.

 

 

В същото време продажбите на нехранителни стоки в Германия се повишават през август с 4,9% спрямо юли и са с 12,2% над предкризисното ниво от февруари 2020 г.

Продажбите по интернет и по пощата пък нарастват през август с 9% спрямо месец по-рано и отбелязват ръст с 29,8% спрямо февруари 2020 г.

Слабите данни за търговията на дребно през юли и август предполагат, че потребителските разходи ще окажат по-слабо позитивно влияние върху растежа на германската икономика през третото тримесечие. Тази негативна тенденция може да се запази и през есента и зимата на фона на растящата инфлация, която да увеличи натиска върху домакинските разходи и да ограничи допълнително потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още