fallback

ЕК ще предложи общи покупки на газ на доброволен принцип?

Брюксел ще представи във вторник предложение за промяна в Газовата директива

22:44 | 13.12.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) се готви да предложи доброволен механизъм, чрез който страните от общността ще могат да правят общи покупки на природен газ, пише испанското издание El Pais, позовавайки се на свои източници. Преди месец по време на дискусия в Европейския парламент депутати обсъдиха предложението за общи покупки на газ и подобряване на достъпа до газохранилищата.

От думите на комисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон тогава стана ясно, че това е една от мерките, които ЕК ще предприеме в решение на енергийната криза, обхванала общността в последните месеци.

Брюксел е под натиск да предложи решения - от общи покупки на газ до реформа на пазарите. Не всички страни обаче безрезервно подкрепят появилите се идеи.

На 14 декември ЕК ще представи предложенията си за промяна в Газовата директива на ЕС. Очакванията са, че предложението за общи покупки ще бъдат част от измененията. Механизмът ще се прилага в региони от рискови държави, за които е логично, че могат да договарят общи доставки. Но това няма да бъде условие, допълва още испанското издание.

Испания например влиза в рискова група за доставки на газ от Северна Африка заедно с Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Малта, Португалия и т.н. По отношение на доставките от Северно море (от Норвегия) рисковите държави са Дания, Белгия, Нидерландия, Германия и други. Тези рискови групи вече бяха идентифицирани от ЕК през ноември.

Природният газ поскъпна с над 200% през 2021 година. На европейските пазари цената му се върти около нивото от 100 евро на мегаватчас, подхранено от опасенията, че газът в газохранилищата на Европа няма да бъде достатъчен, за да покрие нуждите на суровина през зимните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още