IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи общи покупки на газ на доброволен принцип?

Брюксел ще представи във вторник предложение за промяна в Газовата директива

22:44 | 13.12.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) се готви да предложи доброволен механизъм, чрез който страните от общността ще могат да правят общи покупки на природен газ, пише испанското издание El Pais, позовавайки се на свои източници. Преди месец по време на дискусия в Европейския парламент депутати обсъдиха предложението за общи покупки на газ и подобряване на достъпа до газохранилищата.

От думите на комисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон тогава стана ясно, че това е една от мерките, които ЕК ще предприеме в решение на енергийната криза, обхванала общността в последните месеци.

Брюксел е под натиск да предложи решения - от общи покупки на газ до реформа на пазарите. Не всички страни обаче безрезервно подкрепят появилите се идеи.

На 14 декември ЕК ще представи предложенията си за промяна в Газовата директива на ЕС. Очакванията са, че предложението за общи покупки ще бъдат част от измененията. Механизмът ще се прилага в региони от рискови държави, за които е логично, че могат да договарят общи доставки. Но това няма да бъде условие, допълва още испанското издание.

Испания например влиза в рискова група за доставки на газ от Северна Африка заедно с Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Малта, Португалия и т.н. По отношение на доставките от Северно море (от Норвегия) рисковите държави са Дания, Белгия, Нидерландия, Германия и други. Тези рискови групи вече бяха идентифицирани от ЕК през ноември.

Природният газ поскъпна с над 200% през 2021 година. На европейските пазари цената му се върти около нивото от 100 евро на мегаватчас, подхранено от опасенията, че газът в газохранилищата на Европа няма да бъде достатъчен, за да покрие нуждите на суровина през зимните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
"...газ няма в газпромовските газохранилища в немско и австрийско..." Ами няма да има, след като ОНИЯ се канят да им ги отнемат. Пак готвят законови поправи със задна дата. Будалите измряха. Ще им ги отнемат, ама ПРАЗНИ. И да си ги пълнят с каквото си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Гради зелени чушки. То май и чушките ще забранят, както и говедата. Забрана на всичко, освен ветрени мелници и фотки. А от баланс на електросистемата няма да има нужда. След като спряха редица големи промишлени предприятия, след като нямат нужда от полимери, пластмаси и изкуствени торове, да спират лошия газ. А Зелката пак се умилява на измишльотините им. За да има водород, трябва електроенергия. А точно тя е кът и още дълго време ще е кът. Особено през "топлите" зими, които ни чакат оттук нататък. Ако минус 20-25 градуса ви се види топло, дерзайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
по-скоро ЕС гради зелена икономика, базирана на саботаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
ЕК освен да забранява и да "регулира" друго не прави. То това според мен не е пазарна икономика. Спряха АЕЦ-ите, ТЕЦ-овете също, последните находища на газ в Северно море ще се изчерпят до 4-5 години, руският газ бил недемократичен. То това си е чист икономически саботаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
газ няма в газпромовските газохранилища в немско и австрийско , в останалите има газчица ... антизатоплистчетата , скъп ли е зеленият водорд да попитам , а ... ?! ... днес газчицата е ударила 1300 ... хихи ... нема ви казвам колко струва водород син водород от тази цена , ви изпопадат зъбките от умиление , даже нема нужда от въглеродни квоти за да се регулира цената спрямо зеленият водород ... живи и здрави саша милер и оня съсeл премиерът им ... дано успеят да задържат такава волатилна цена около $1000 +/- 300 още година после да гонят михаля ако искат и със $100 за илядо кубика ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още