fallback

Доставките на "Газпром" в Европа се увеличават с под 5% от началото на 2021 г.

Компанията увеличава добива с малко над 14%, сочат разчети към 15 декември

08:54 | 16.12.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От началото на годината "Газпром" е доставил 178,1 млрд. куб. метра природен газ в европейските държави, което е увеличение с едва 4,8% спрямо пандемичната 2020 година. Добивът на газ към 15 декември се увеличава с 14,2% и достига 490,4 млрд. куб. метра, сочат разчетите на газовото дружество.

В краткото съобщение на сайта на "Газпром" се посочва, че към средата на декември компанията доставя по-големи количества газ за редица свои клиенти на Стария континент, сред които и България, Сърбия, Северна Македония и Гърция. Към началото на декември доставките за България се увеличават с 44%, заяви тогава руският държавен гигант.

"Газпром" цитира и данни на Gas Infrastructure Europe, според които от европейските хранилища вече са изчерпани около 1/3 от количествата, нагнетени през летния сезон. Това поставя Европа в тежка ситуация в средата на зимата и опасенията са, че при по-ниски температури суровината няма да стигне.

От началото на ноември "Газпром" започна да нагнетява газ в съоръженията, които управлява на територията на Европа. Компанията не уточнява какви количествата, но посочва, че нагнетяването продължава и към 15 декември.

Руският гигант беше обвиняван, че не доставя допълнителни количества природен газ в Европа на фона на липсата на суровина и рекордните цени, постигнати на европейските пазари, но от Москва бяха категорични на няколко пъти, че изпълняват своите ангажименти по договорите.

Към средата на декември "Газпром" вече е изпълнила и обемите, записани в договорите за доставка на газ през Украйна - 40 млрд. куб. метра, за 2021 година.

"Газпром" повишава и доставките по газопровода "Силата на Сибир" в източно направление - към Китай. От компанията посочват, но без да навлизат в подробности, че доставките всеки ден доставките надхвърлят направените договорки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още