IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на "Газпром" в Европа се увеличават с под 5% от началото на 2021 г.

Компанията увеличава добива с малко над 14%, сочат разчети към 15 декември

08:54 | 16.12.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на годината "Газпром" е доставил 178,1 млрд. куб. метра природен газ в европейските държави, което е увеличение с едва 4,8% спрямо пандемичната 2020 година. Добивът на газ към 15 декември се увеличава с 14,2% и достига 490,4 млрд. куб. метра, сочат разчетите на газовото дружество.

В краткото съобщение на сайта на "Газпром" се посочва, че към средата на декември компанията доставя по-големи количества газ за редица свои клиенти на Стария континент, сред които и България, Сърбия, Северна Македония и Гърция. Към началото на декември доставките за България се увеличават с 44%, заяви тогава руският държавен гигант.

"Газпром" цитира и данни на Gas Infrastructure Europe, според които от европейските хранилища вече са изчерпани около 1/3 от количествата, нагнетени през летния сезон. Това поставя Европа в тежка ситуация в средата на зимата и опасенията са, че при по-ниски температури суровината няма да стигне.

От началото на ноември "Газпром" започна да нагнетява газ в съоръженията, които управлява на територията на Европа. Компанията не уточнява какви количествата, но посочва, че нагнетяването продължава и към 15 декември.

Руският гигант беше обвиняван, че не доставя допълнителни количества природен газ в Европа на фона на липсата на суровина и рекордните цени, постигнати на европейските пазари, но от Москва бяха категорични на няколко пъти, че изпълняват своите ангажименти по договорите.

Към средата на декември "Газпром" вече е изпълнила и обемите, записани в договорите за доставка на газ през Украйна - 40 млрд. куб. метра, за 2021 година.

"Газпром" повишава и доставките по газопровода "Силата на Сибир" в източно направление - към Китай. От компанията посочват, но без да навлизат в подробности, че доставките всеки ден доставките надхвърлят направените договорки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Те нашите икономики /украинска, българска ,грузинска и т.н./ ,все повече и повече стават енергонезависими , даже съвсем без енергия вървят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
"Руският гигант беше обвиняван, че не доставя допълнителни количества природен газ в Европа на фона на липсата на суровина и рекордните цени, постигнати на европейските пазари,"Я виж как ги стресна обвинението и веднага увеличават износа И ние така ще ги стреснем и те ще си платят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
според данните на entsog , лично според мен в пъти по-меродавни и реални от газпромовските фанфарни листа , могучая е намалила драстично вноса в ЕС ... факт , искат договори с фиксирана цена , тяхно право ... но и другият факт , за да бъде реалност , другата страна трябва да го иска и тя ... пък ние в ЕС нещем фиксирани цени и искаме пазарни ... след това изпълнение на саша милер и зануленият искрено се съмнявам , че ще има проекти за нови газови турбини в ЕС за електропроизводство . дори се съмнявам искренно колко от текущите ще останат за балансиране , особено зависимите от рассийски тръбен газ ... също така предизвикаха раздвижване в геотермалният бизнес за отопление , дори и у нас , а сега особено с тези цени на газ , пък хептен ... :))) ... какво печели газпром ще разберем след година-две . в момента единствено стимулираха производството на норвежките платформи и регазификационните инсталации по входните точки на ЕС ... съюзът ще преживее една-две зими с по-ограничени доставки . украинската икономика отдавна не е зависима от транзитните такси и рассийският пазар , некомфортно е без тях , така е , но не е голяма драма . нашата икономика , българската , се преориентира за около 10 години и излезна от съветЦката си зависимост . риване , шпагати по баламатума от разни политкомисари , пoсиране от проксита като дядя вова по форумите , ама го преживяхме . това в момента се случва и с украинската , това се случва в момента и с грузинската , това се случва и с молдовската ... доста е показателно , в началото на годината имаше обявени около 400-500 проекта за зелен водород в ЕС , в момента са над 2500 ... на печелившите честито , а за любителите на графиките и числата , те и данните от entsog , в горната част на графиката цъкате табовете "total" , "russia" , "norway" , "lng" , "algeria" и размишлявате и интерпретирате според умственият си багаж , като има и индивидуалните исторически минимуми и максимуми ... :))) ... https://infogram.com/1pk6j01vz3dzdkc9z0er3rz7kpb3yekm3x0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Еее, Бойче, браво. Съмнявах се, че някой от вас знае руски. Чесно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Като журналисти, може да се поинтересувате какво стана с онези 1 200 000 000 долара, които газпром ни дължеше като такси за трансбалканският газопровод? Всичко останало са празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Пропагандата е в това, че се смесват понятия като Европа, ЕС и далнее зарубежие. Доставките за ЕС са минимални за последните 6 години. За Европа са се увеличили с 3-4%. Можеш да се върнеш назад и да прочетеш колко статии си публикувал с новината, че газпром чупи рекорди по поставки за ЕС(или в отделни страни от ЕС) през 2021 година? Мисля, че са не по-малко от 10 . Всичко което излиза като информация от русия(в частност газпром) е лъжа, измама и заблуда. Но ние няма да оправим света. Единственото което ме интересува е, ще намери ли сили България да прекрати настоящият си договора с газпром?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Стоенчу Пръдлеф не знае руски и не разбира, че "может упасть" означава, че може да спаднат, а може и да не спаднат. При това когато цитира, не цитира всичко, експортът към Китай бележи ръст, голям в проценти, но реално под 4 млрд. кубика, което означава, че останалите 4 са отишли в Европа. Пръдлеф по принцип е ***, от една страна рИве, че Газпром е монополист и е лош, от друга иска същият Газпром да работи без печалба, дори ако е възможно да плаща, че му се ползва газа. Пръдлеф също тъй твърди, че е русофил, но мрази руснаците :) Истината е, че въвеждането на всякакви пречки пред търговията с газ в угода на някакви имагинерни политически цели докара нещата до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 2 години
Кое е по-различно? Экспорт газа в страны Европы и Китай с 1 января по 15 декабря этого года увеличился до 178,1 млрд кубометров, что на 4,8% (на 8,2 млрд кубометров) больше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Отново пропаганда. Истината е по-различна : "Экспорт Газпрома в страны ЕС в 2021 году может упасть до самого низкого значения за шесть лет. Поставки могут составить около 145 млрд кубометров, что уступает даже значениям пандемийного 2020 года. Общий экспорт компании в дальнее зарубежье исходя из текущих темпов может вырасти на 3%, до 184,7 млрд кубометров, однако будет обеспечен запланированным наращиванием поставок в Китай, а также резким ростом спроса на газ в Турции в первой половине года."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още