fallback

Фатих Бирол: Русия подклажда енергийна криза в Европа

Русия изпълнява дългосрочните си договори, но спря спот продажбите, макар че цените там са по-високи, отбелязва директорът на МАЕ

17:15 | 12.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия има вина за енергийната криза, която оказва негативен ефект върху европейските икономики, коментира изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол пред журналисти. Според него Русия е можела до достави много повече газ за Европа, но се е държала настрана, въпреки рекордните цени на спот пазарите, пише Bloomberg.

Според данните на МАЕ в последното тримесечие на 2021 година "Газпром" е доставила с 25% по-малко газ спрямо 2020 година и с 22% по-малко спрямо предпандемичните нива. Русия е ограничила доставките, но в същото време потоците газ от Норвегия, Алжир и Азербайджан към Европа се увеличават, сочат още данните.

Газохранилищата в Европа са пълни само до около половината от капацитета си спрямо около 70% в други години. За това част от вината също е на Русия, но и европейските страни не обръщат достатъчно внимание за ключовата роля на газохранилищата, коментира още Бирол.

"Докато "Газпром" изпълнява своите задължения по дългосрочните договори, той намали продажбите на спот пазара в Европа, вътреки че цените по дългосрочните договори са много по-ниски от сегашните пазарни нива", обяснява директорът на МАЕ.

Справка показва, че последната сделка на електронната платформа на "Газпром Експорт" е сключена на 13 октомври 2021 година и предвижда доставка на газ през 2023 година. През 2021 година през тази платформа "Газпром Експорт" е продала 7,4 млрд. куб. метра газ в Европа, извън дългосрочните договори. На този етап обаче няма планирани търгове в нея.

Междувременно руският газов гигант вече трета седмица не доставя газ по "Ямал" към Германия. Обясненията в края на 2021 година бяха, че няма официални заявки. До средата на декември "Газпром" беше изпълнил задълженията си по договорите със своите германски и полски партньори и нямаше нови заявки, обясниха тогава от газовата компания.

Официално от Европа само потвърдиха, че потокът по "Ямал" в момента е обърнат - от Германия към Полша, но не дадоха повече информация на какво се дължи това. Газовият пазар се успокои донякъде, след като танкери с втечнен газ започнаха да пристигат в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още