IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надлъгването за газа в Европа продължава

Към Стария континент се насочват танкери с втечнен газ от САЩ, Германия вади газ от газохранилищата и го продава с огромна печалба

10:24 | 31.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg 

Вече десет дни "Газпром" не заявява обеми по газопровода "Ямал", коментирайки, че няма заявки за доставки на газ от своите европейски клиенти. Масово компаниите в Европа вече са използвали всички заявени количества по договорите с руската компания, пише Ройтерс в анализ.

Източници от "Газпром" коментират пред агенцията, че едва в началото на януари руският газ ще потече отново в западна посока по тръбите на газопровода с годишен капацитет от малко под 33 млрд. куб. метра.

В момента потокът по "Ямал" е обърнат - от Германия към Полша и Украйна. Според представители на "Газпром" в момента Германия вади газ от своите хранилища и го продава при високите цена на пазара. От руската компания критикуват подобни действия в разгара на зимния сезон и на фона на празните хранилища в Европа.

По данни на "Газпром" от началото на газовата година (през октомври) досега европейските държави са изчерпали 45% от резервите в газохранилищата си.

Алексей Гривач от московския Фонд за национална енергийна сигурност коментира пред Ройтерс, че за част от потребителите в Европа спот цените са неприемливи. Затова за тях е по-изгодно да ползват газа от газохранилищата и да разчитат на допълнителни доставки втечнен газ.

Традиционно газът от газохранилищата се използват за покриване на пиковото потребление през зимата. Нагнетяването се извършва през летните месеци, когато цената е по-ниска, защото и търсенето в този период от годината е по-малко.

Всъщност Европа в момента разчита основно на втечнения газ - успокоение на пазарите донесоха няколко доставки от САЩ. Доскоро Европа не можеше да разчита на този източник, защото в последните месеци високите цени в Азия привличаха всички доставки. Но сега търсенето там е задоволено, а цената в Европа е атрактивна. Заради получените количества втечнен газ цената на природния газ на европейските пазари падна под 100 евро за мегаватчас в последните дни.

За сравнение - на 21 декември беше поставен рекорд от 180 евро за мегаватчас, след като стана ясно, че "Газпром" не подава газ за Европа по "Ямал". В началото на 2021 година цената на газа беше едва 19 евро за мегаватчас.

На този етап партньори на "Газпром" в Европа - Engie във Франция и Uniper, Wingas, Shell и Wintershall Dea в Германия, отказват коментар на информацията на "Газпром", че разпродават газ от газохранилищата си. От полската PGNiG пък потвърждават, че получават газ от Германия, но без да дават подробности около този факт.

Преди празниците руският президент Владимир Путин също обвини Германия, че не помага за успокоението на спот пазарите в Европа, защото има излишни количества газ, но не ги предлага на спот пазарите. От германското Министерство на икономиката не реагираха на тези коментари.

"Сегашните потоци отговарят на нуждите на пазарните играчи. Германският пазар е осигурен през други транспортни коридори", обясни лаконично феералната агенция, отговаряща за управлението на газопреносната мрежа.
Играта около "Ямал" се усложнява и от факта, че Полша не подписа нов дългосрочен договор за доставка на руски природен газ. Полските компани също са получили всичките договорени досега заявки и от 2022 година няма да получават нови.

Реално Европа има и още една възможност - да сключи нови дългосрочни договори с Русия и според всички заявки от страна на Москва газът веднага ще потече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Не мисля, че той ги използва нарочно. Човекът защитава интересите на държавата си но, НЕ нарежда "- Пусни Тук, спри там." Русия престана да ляга на този и онзи и заяви правото си на равноправно отношение: В крайна сметка, високите цени на газа са полезни за руската икономика и, естествено е, Русия да не им пречи, ако са се появили заради нечия недалновидност. Европа няма какво да се прави на тарикат, и да трепери от дългосрочните договори: Нали те включват начин на формиране на цените, който, е прозрачен. Това, дава сигурност и предвидимост, а тънките сметки, направени без кръчмар, залагат спънки на клиента, в крайна сметка. Дали Русия има общо с кризата - има, доколкото, няма интерес да продава евтино. Остана крайните клиенти да осъзнаят собствената си роля в едни двустранни отношения и нито да я подценяват, нито да я над-. Орбан доказа, че може да се води национално отговорна и независима политика със взаимна изгода. Ами, да се учат от него, а не да го хулят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Не мисля, че той ги използва нарочно. Човекът защитава интересите на държавата си но, НЕ нарежда "- Пусни Тук, спри там." Русия престана да ляга на този и онзи и заяви правото си на равноправно отношение: В крайна сметка, високите цени на газа са полезни за руската икономика и, естествено е, Русия да не им пречи, ако са се появили заради нечия недалновидност. Европа няма какво да се прави на тарикат, и да трепери от дългосрочните договори: Нали те включват начин на формиране на цените, който, е прозрачен. Това, дава сигурност и предвидимост, а тънките сметки, направени без кръчмар, залагат спънки на клиента, в крайна сметка. Дали Русия има общо с кризата - има, доколкото, няма интерес да продава евтино. Остана крайните клиенти да осъзнаят собствената си роля в едни двустранни отношения и нито да я подценяват, нито да я над-. Орбан доказа, че може да се води национално отговорна и независима политика със взаимна изгода. Ами, да се учат от него, а не д го хулят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
data
преди 2 години
Да Путин много обича да говори за дългосрочни отношение , обаче вече няколко пъти използва газовите доставки като средство за натиск и съответно вече никой не му вярва , че цели само и единствено сигурни доставки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
ПИЧ
преди 2 години
Прав е тук Путин като казва, че трябва стабилност на цените и на доставките, което отчасти се постига с дългосрочни договори, като нещата се фиксират (относително фиксират) за един дълъг период от поне 20 години. Така може да се планира, да се развива мрежата за малкия потребител, до крайното домакинство. Това изисква и значителни инвестиции - копаене за тръби до крайния потребител. Кой ще извършва това и кой ще е клиента, когато не се знае утре каква ще е цената. Базовите енергоносители не бива се колебаят и да се търгуват като дрехи и обувки, автомобили и други неща. Те са в основата на съвременния живот, не бива да се подкопазват основите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още