IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гладната за енергия Европа привлича LNG доставките на презапасената Азия

Мекото начало на зимата на изток позволява някои доставки да поемат за Стария континент, но това не означава, че те ще са евтини

13:50 | 20.12.21 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Азиатското неуморно изкупуване на втечнен природен газ (LNG) по-рано тази година направиха региона толкова добре снабден за зимата, че спот доставки започват да се пренасочват към гладната за енергия Европа, пише Bloomberg.

Множество кораби се пренасочват от Азия, след като цените в Европа са с необичайна премия, посочват запознати трейдъри. Задаващата се LNG вълна ще донесе така необходимите за региона количества точно когато температурите започват да падат бързо и тласкат цените до нови рекорди.

Енергийните цени в Азия нараснаха по-рано през годината, когато Китай започна да складира всичко възможно – от въглища до торове, за зимата. Сега, когато налице е една по-мека зима в Североизточна Азия, купувачи от японските компании за комунални услуги до китайските заводи, са подсигурени, а спот търсенето е намаляло значително миналата седмица, казват трейдъри.

В Европа обаче купувачите продължават да имат проблеми с попълването на резервите си на фона на несигурността около пускането на „Северен поток" 2 от Русия. От Италия до Полша континентът се опитва да си осигури доставки – макар и на цени, надминаващи пиковите от миналата зима.

Европа предлага по-високи цени просто за да не остане без електричество на фона на понижаващите се температури на Стария континент за разлика от меката зима в Азия, казва Деймиън Курвалин, анализатор на Goldman Sachs.

Продавачите са започнали да пренасочват доставките от Азия, за да се възползват от разликата в цените, която може само да се увеличи през следващите седмици.

Трейдърите следят за знаци дали ще има икономическа промяна, която да направи по-доходоносно изпращането на директни доставки към Европа от центровете за преработка в Тихия океан. Обикновено Европа се снабдява с количества от производители в Атлантическия океан като САЩ, Северна Русия или Нигерия и Близкия изток.

Доставките, които не са обвързани с дадена конкретна дестинация, могат да бъдат пренасочвани накъдето е по-добрият пазар.

Карго смени

Цените в Европа са толкова високи, че някои азиатски страни дори може да се изкушат да изнасят вече внесен LNG за собствена консумация. Засега обаче това е малко вероятно, тъй като товарите втечнен природен газ от САЩ и Западна Африка са по-предпочитани заради по-краткото време на доставка, казва Матю Анг, анализатор на Kpler.

Корабът Minerva Chios пътува от САЩ за Азия, когато прави обратен завой около 15 декември и поема към Червено море, съобщава Bloomberg. От своя страна плавателният съд Lngships Manhattan, който първоначално трябваше да отиде в Китай, сега е напът за Северна Европа от САЩ, посочва още Анг.

И още доставки може да последват, въпреки че е малко вероятно да са евтини.

„Продължаващите нормални метеорологични условия в Северна Азия ще намалят нуждата от незабавни спот покупки, оставяйки скъпото карго за европейския пазар“, казва Феликс Бут от компанията за енергийна информация Vortexa Ltd.

Но евентуалното захлаждане може да увеличи търсенето през януари и да накара азиатските купувачи да се върнат на пазара, предупреждават трейдъри. Очакваше се студена вълна в централните и източни китайски региони да намали температурата с 6 до 10 градуса по Целзий, съобщи местната метеорологична служба.

Засега допълнителните доставки за Европа са добре дошли, тъй като хранилищата са на две трети пълни преди най-лошото от зимата дори да е започнало. Основният европейски газов бенчмарк в Нидерландия може и да поевтиня с над 4% в петък, но за годината цената е нагоре с 600%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 3
ssaki
преди 2 години
Никой не коментира желанието на ЕС да започне да "облага" въглеродния отпечатък на транспортните средства и как това би се отразило на LNG (пшревозван с танкери) ако/когато се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
стига ве ... верно ли цената на виртуалната точка е универсална , независимо от произхода ... :))) ... аре ве , тва не може да е верно ... :))) ... марков , дай смислено обяснение , защо виртуалната точка henry hub може да работи и цената по която се пазарува на нея е 10 пъти по-ниска от европейската виртуална точка TTF например ... пробвай ... разсъждавай малко ... и второ , защо в турция , ОЧЕВАДЕН ПРИМЕР Е , купуват нигерийски и катарски и хамерикански втечнен газ , а не рассиянски тръбен на талази , дето зануленият директно им прекара тръба и са доста преди нас по тръбите ... защо бре марков ... ?! ... защо му стоя празна тръбата на зануления по-миналата година ... :))) ... защо не си прекарата още една тръба турците и да блажат от тази благодат на ефффффтината тръбна газ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
markov
преди 2 години
целника: " газчицата по рассийските тръби иде по-скъпо от втечненият ... факт"......бе ти не спираш да пишеш глупост след глупост. ЛНГ-то се продава на спот пазара и там цената е такава каквато е и на тръбвата газ продавана на спот пазара. Ако бъркаш термините и говориш за себестойност .....е паки в грешка. Тръбната е по-евтина..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
не гоче , за какво иде реч , резюмирай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
импе , теоретично си прав , на практика обаче , газчицата по рассийските тръби иде по-скъпо от втечненият ... факт ... !! ... и второ къде е по-скъпа , ами и зануленият си върти игрички . сигурно е прав за себе си ... и понеже не всичко е пара , ами требе да има и сигурност , царчето в кремля ще трябва да се учи да продава повече на китайците , щото европейският пазар започва да му изтича като пясък през пръсти ... освен това ние си изчистваме лека-полека континента от фосили , и газ нема да ни требе толкова много ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
https://fakti.bg/bulgaria/639077-biznesat-gorivata-skachat-razko-zaradi-es#CommentBoxТи това чете ли го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Зелев, не говори глупости. Никога LNG няма да е по-евтин от тръбния газ - очевидно защо. Само фабриката за втечняване ти струва колкото газопровод !!! После имаш разходи за самото втечняване (енергия), после танкерен флот трябва да направиш, после разходи за самият транспорт, после регазификация на другия бряг... Е, къде ти излиза сметката? Впрочем миналата година се видя - клетниците с LNG-то се принудиха да продават на загуба, а Газпром пак си печелеше, макар и по-скромно... а да се твърди, че зимата в Азия била мека е наивно - че тя зимата не е почнала !!! Да не говорим, че "уса"-то ти с тоя темп ще си изчерпа залежите за десетина години...То неслучайно американските индустриалци настояват за ограничение на износа, че няма за тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Не обръщай внимание на балончетата на зелките, те така си вкисват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Не обръщай внимание на балончетата на зелките, те така си вкисват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
очевидно е , че са изчакали да поскъпнат и са поръчали тогава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още