IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел, имаме енергиен проблем

2021 година разклати увереността, че зелената политика на ЕК ще направи общността лидер в новия, нискоемисионен свят

09:08 | 28.12.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Изпращаме 2021 година - още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

В края на 2019 година Европейската комисия представи официално своята идея за енергийна трансформация - Зелената сделка. Но следващите две години показаха как нещата могат да се объркат тотално. През 2020 година пандемията от коронавируса намали драстично потреблението на енергия и изглеждаше, че преходът може да се случи - зелените централи за първи път надвишиха производството на базовите, емисиите намаляха, сви се и търсенето на изкопаеми горива, а заради правителствената подкрепа голяма част от бизнеса оцеля.

Not great, not terrible, както гласеше култовата фраза на зам.-главния инженер на ядрената централа в Чернобил Анатолий Дятлов в едноименния сериал на HBO. 

Но 2021 година се оказа истински стрес тест за европейските планове и рязко приземи надеждите за безболезнена промяна. Започнаха и да се чуват призиви за спирачки на зеления преход и преосмисляне на целите, макар и официалните заявки да стават все по-амбициозни.

През тази година световната икономика започна да се възстановява бързо, а предлагането на енергия не го последва със същата скорост. Това не е странно, защото през последните години трилиони долари се изваждат от проекти, свързани по някакъв начин с изкопаемите горива под натиска на целите да не се допуска повишаване на температурите с повече от 1,5°С през това столетие. 

В допълнение на пазара на въглеродните емисии в Европа още през май цените на квотите тръгнаха рязко нагоре, което даде своето, макар и не чак толкова значимо отражение върху цената на енергията. Ефектът от поскъпналите квоти е за производителите на енергия от изкопаеми горива и основно - въглища. 

От следващата фаза енергийната криза на Стария континент започна да добива все по-ясни очертания. От лятото липсата на достатъчно доставки направи цената на газа рекордна, а оттам - електроенергията поскъпна съществено, което изправи домакинствата и бизнеса пред истински енергиен шок.

Европейските страни останаха без втечнения газ, на който разчитаха в предишните години - суровината се насочи към Азия, където цените са по-високи. В допълнение, донякъде воден и от геополитически планове, "Газпром" реши да не увеличава доставките на газ към европейските си клиенти, освен договорените, и то въпреки всички призиви.

Според наблюдатели целта на руския държавен гигант е да покаже колко е нужен "Северен поток 2" на ЕС, както и че пазарно ориентираният модел не е подходящ. Изчисления на Международната агенция по енергетика (МАЕ) обаче са категорични - свободният газов пазар е спестил на общността 70 млрд. евро в последните десет години.

Според други обаче "Газпром" просто няма какво да предложи на своите европейски клиенти - до началото на ноември компанията нагнетяваше руските газохранилища, а заради ниските цени на газа през 2020 година съкрати съществено разходите за разработка на находищата. През октомври и ноември доставките на газ от Русия са с 25% под нивото от 2020 година, а от началото на годината руската компания е доставила с малко под 5% повече газ за Европа спрямо пандемичната 2020 година, сочат разчетите на самата компания.

ЕС също още не е напълно готова за съоръжението, по което директно от Русия в Германия, по дъното на Балтийско море, ще постъпват по 55 млрд. куб. метра газ годишно. 2021 година е ключова за този проект - след дълго забавяне "Газпром" най-накрая завърши строителството, но забуксува в процедурата по сертифициране.

Последна актуализация: 00:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Да, бе Зелената сделка е виновна за всичко. Цените на петрола и газа растат от 100 години. Като цяло нищо шокиращо не се е случило в Европа, което не сме го виждали много пъти преди и живота си тече. Взеха се едни заеми и се напечатаха едни евраци които трябваше да бъдат завъртяни някъде. Историята с пандемията, това вече беше нещо ново и сложно за изпълнение, но засега нещата вървят по план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
от се меткаш кат шаран в плитко бре импе ... ?! ... оня ден в масква са закръглили 900 електрически автобуса , строят нови 500 зарядни станции , строят незнам си колко нови фотосоларни паркове и вятърни централи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Волене, ако успееш да обясниш къде е връзката, печелиш първа награда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ами правилно, бе... след първата и след втората световна война, новите поколения германци са израснали само на картофи... кви са тия лигавщини сега - пълни магазини и от пиле мляко в тях... ааааа !!! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Еврогeйските чиновници, докарали европейската енергетика и икономика до колапс, трябва да бъдат свалени, съдени за икономическа диверсия и вратоположени на дръвника !!! Едно прецизно разследване ще им изкара на показ кирливите ризи и колосалните подкупи, които са взели от зелените талибани. Нямаха право най-малкото да упорстват в грешката си, ако приемем, че в началото е било грешка. Да виждаш с очите си неефективността на зеленашеството и като решение да предлагаш още зеленашество, това не е грешка, а престъпление. Накрая и за най-простите и заблудени ще стане ясно и - че глобалното затопляне е заменено с глобално захлаждане и за: Здравей, мини-ледникова епоха, Европа ще остане и без енергия. Ама то народи, които търпят продажници и ***-0ти във властта - така им се пада... Ок, в един момент ще откъснат кухата тимберица на тимерманс, ще я напълнят с хелий и ще я песнат да отплава по вятъра - или ще я пратят за подарък на Саша Милър - ама това няма да помогне ного...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Проблема с липсата на енергия е решен - енергия няма да има за всички :]Бавно и упорито се превръщаме в потребителски придатък на Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Minka
преди 2 години
Инфлацията тепърва ще расте, през 21=ва от енергийните ресурси, през 22-ра от храните, Само гледайте какво чудо ще ни удари. "Германски министър: Вдигаме цените на храната, дебели сте!Министърът на земеделието Джем Йоздемир обяви, че обмисля по-високи данъци за готовите продукти, които са вредни" KлубZ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Илюзии на немски фантазьори и наркоманчета. Трябва да има зелен преход, чиста енергия и чисто производство но е и по този груб и нескопосан начин оскъпяващ всичко без оглед на последиците за европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Брюксел, имаме енергиен проблем == Хюстън имаме проблем (по ще върже дикиш)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още