IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел, имаме енергиен проблем

2021 година разклати увереността, че зелената политика на ЕК ще направи общността лидер в новия, нискоемисионен свят

09:08 | 28.12.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Очакванията бяха, че съоръжението ще заработи до края на годината, но видимо стартът се отлага все повече и повече, особено на фона на напрежението между Украйна и Русия, което заплашва да върне американските санкции срещу "Северен поток 2".

От друга страна и надеждите (или опасенията), че САЩ може да накаже сериозно Русия чрез санкции, вероятно са силно преувеличени, след като стана ясно, че интересите на петролните пазари може би ще се окажат по-силни от желанието за поставяне на руския президент Владимир Путин под натиск. Това едва ли ще бъде посрещнато с негодувание и в Европа, където почти 40% от вноса на природния газ идва от Русия.

Заради тази зависимост едва ли ще се стигне до отказ от построена вече инфраструктура за доставки на газ и вероятно "Северен поток 2" ще бъде въведен в търговска експлоатация по някое време през 2022 година.

Природният газ поскъпна с повече от 500% от началото на годината и в последните дни на декември надхвърли нивата от 100 евро за мегаватчас, или над 200 долара за барел петролен еквивалент. А скъпият газ е тук, за да остане, опасяват се анализатори. Според Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, Русия успя да проправи път на изток на своя газ и Европа вече няма да бъде най-големият и ключов пазар за "Газпром".  

Под натиска от членовете на ЕС със законодателни предложения Брюксел направи възможни общи покупки на природен газ на доброволен принцип и призова за по-добър достъп до газовите хранилища в общността. Но със същия пакет заяви, че газът е преходно гориво и не насърчава дългосрочните контракти за доставка след 2049 година.

Суровината е ключова за производството на електроенергия в много държави от общността. Така през декември цената на електроенергията в Германия достигна 241 евро за мегаватчас, а във Франция - над 380 евро за мегаватчас. Високите енергийни цени подхраниха инфлацията, а много компании в сектора трябваше да затворят, тъй като не успяват да изпълнят своите ангажименти.

И тук не помагат единствено мерките за енергийна ефективност, насърчавани от европейските власти, макар че заради тези усилия европейските домакинства са спестили средно 210 евро през 2020 година. Това се дължи на енергоспестяващите уреди, сочи доклад на ЕК. Емисиите намаляват с 530 килограма на годишна база, а потреблението на електронерегия е с 1000 киловатчаса (27%) по-малко.

Очакванията са, че енергийноефективните уреди ще пестят средно по 350 евро на европейските домакинства до 2030 година. Но днес, за да смекчат ефекта от скъпата енергия, в много страни от ЕС бяха предприети редица дейности, сред които намаляване на ДДС за доставка на електроенергия или директни субсидии за уязвимите потребители. Засега тези мерки намериха своето приемливо финансиране - от неочакваните приходи, получени при продажбата на квотите за въглеродни емисии. 

За европейските чиновници отговорът на енергийната криза е един - ускоряване на зеления преход и изграждане на мощности, използващи възобновяемите енергийни източници, защото те са "собствено производство". Така на Европа няма да ѝ се налага да разчита на вноса на енергоресурси и на настроенията на пазара (или на държавни лидери). В изпълнение на тези планове Брюксел вече павира пътя за отказ и от природния газ след въглищата - чрез законодателни предложения за насърчаване на навлизането на нискоемисионни горива като биометан и водород в съществуващата газопреносната мрежа. Като например отпадане на тарифите за пренос.

За много експерти обаче волатилността в последните месеци показва, че системата не е напълно готова за прехода и темпото трябва да се забави.

Но посоката вече е зададена и инерция тепърва ще трябва да се набира - зелените проекти ще стават все по-успешни, защото финансиране за тях ще се намира все по-лесно. Месеци наред ЕК обмисля как да построи своята зелена таксономия и дали да включи природния газ и ядрената енергия като устойчиви енергоизточници, но възобновяемите ресурси са извън всякакви съмнения. Една по една банките в Европа ще започнат да отказват ново финансиране за проекти, свързани дори и косвено с изкопаеми горива и така преходът ще бъде факт.

Цената му е въпрос на други сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Да, бе Зелената сделка е виновна за всичко. Цените на петрола и газа растат от 100 години. Като цяло нищо шокиращо не се е случило в Европа, което не сме го виждали много пъти преди и живота си тече. Взеха се едни заеми и се напечатаха едни евраци които трябваше да бъдат завъртяни някъде. Историята с пандемията, това вече беше нещо ново и сложно за изпълнение, но засега нещата вървят по план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
от се меткаш кат шаран в плитко бре импе ... ?! ... оня ден в масква са закръглили 900 електрически автобуса , строят нови 500 зарядни станции , строят незнам си колко нови фотосоларни паркове и вятърни централи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Волене, ако успееш да обясниш къде е връзката, печелиш първа награда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ами правилно, бе... след първата и след втората световна война, новите поколения германци са израснали само на картофи... кви са тия лигавщини сега - пълни магазини и от пиле мляко в тях... ааааа !!! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Еврогeйските чиновници, докарали европейската енергетика и икономика до колапс, трябва да бъдат свалени, съдени за икономическа диверсия и вратоположени на дръвника !!! Едно прецизно разследване ще им изкара на показ кирливите ризи и колосалните подкупи, които са взели от зелените талибани. Нямаха право най-малкото да упорстват в грешката си, ако приемем, че в началото е било грешка. Да виждаш с очите си неефективността на зеленашеството и като решение да предлагаш още зеленашество, това не е грешка, а престъпление. Накрая и за най-простите и заблудени ще стане ясно и - че глобалното затопляне е заменено с глобално захлаждане и за: Здравей, мини-ледникова епоха, Европа ще остане и без енергия. Ама то народи, които търпят продажници и ***-0ти във властта - така им се пада... Ок, в един момент ще откъснат кухата тимберица на тимерманс, ще я напълнят с хелий и ще я песнат да отплава по вятъра - или ще я пратят за подарък на Саша Милър - ама това няма да помогне ного...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Проблема с липсата на енергия е решен - енергия няма да има за всички :]Бавно и упорито се превръщаме в потребителски придатък на Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Minka
преди 2 години
Инфлацията тепърва ще расте, през 21=ва от енергийните ресурси, през 22-ра от храните, Само гледайте какво чудо ще ни удари. "Германски министър: Вдигаме цените на храната, дебели сте!Министърът на земеделието Джем Йоздемир обяви, че обмисля по-високи данъци за готовите продукти, които са вредни" KлубZ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Илюзии на немски фантазьори и наркоманчета. Трябва да има зелен преход, чиста енергия и чисто производство но е и по този груб и нескопосан начин оскъпяващ всичко без оглед на последиците за европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Брюксел, имаме енергиен проблем == Хюстън имаме проблем (по ще върже дикиш)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още