Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

"Газпром": "Северен поток 2" е напълно построен

Компанията планира да започне доставките на газ през първата тръба на газопровода от 1 октомври, твърди Bloomberg

"Газпром": "Северен поток 2" е напълно построен

Снимка: Bloomberg LP

Строителната дейност по спорния газопровод „Северен поток 2“ е успешно приключила, обяви руският енергиен концерн „Газпром“.

Операторът на газопровода Nord Stream 2 AG заяви, че последният елемент от втората тръба на „Северен поток 2“ е бил заварен в понеделник. „На 6 септември 2021 г. специалисти от баржата „Фортуна“ завариха последния елемент от втората тръба на газопровода „Северен поток 2“, се казва в изявление на операторската компания, като се добавя, че целта е „газопроводът да бъде пуснат в експлоатация преди края на тази година". 

Още по темата

„Газпром“ е собственик на проектната компания Nord Stream 2 AG. Пет западни финансови компании участват във финансирането на тръбопровода: дюселдорфската компания Uniper, германската Wintershall Dea, френската Engie, австрийската енергийна компания OMV и Shell. Общите разходи се оценяват на 9,5 млрд. евро, като половината от тях са поети от „Газпром“, а другата половина - от европейските партньори.

Според „Газпром“ тази година през газопровода могат да бъдат доставени 5,6 млрд. кубически метра газ.

Позовавайки се на свои източници, Bloomberg съобщи, че "Газпром" планира да започне доставките на газ през първата тръба на "Северен поток 2" от 1 октомври, а през втората - до 1 декември.

За да се случи това обаче, съоръжението трябва да бъде застраховано и да получи съответните лицензи – процеси, които според Bloomberg може да бъдат затруднени от американските санкции.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на две тръби на газопровода с общ капацитет 55 млрд. кубически метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия (от залива Нарва в Русия до Любмин близо до Грайфсвалд в Германия) и ще удвои капацитета на съществуващия газопровод „Северен поток“ между двете страни.

Работата по него беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas се отказа от полагането на тръби поради заплахата от американски санкции. От декември 2020 г. строителството на газопровода бе възобновено. 

САЩ, Украйна и други държави, особено от Източна Европа, отхвърлят оценения на милиарди долари проект с мотива, че прави европейските държави купувачи зависими от доставките на руски природен газ. Освен това САЩ искат да изнасят собствен газ за Европа.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
0
 
19
Императорът до: markov
преди 1 месец
Да, чакам да видя деветмесечния сега... шестмесечният е феноменален
0
 
2
 
18
markov до: Императорът
преди 1 месец
Цената по дългосрочните договори на Газпром се променя с забавяне от 6-9 месеца след пазара. Така че има време докато я усетим в дивидента. А що се отнася до Стоенчо.......много се изложи момчето.
0
 
3
 
17
АнтиФъшкист до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ква Калифорния бя? Май Забрай, чи ду оня ден наркуманцити нямаа ток вуда нафта итн, а саму клушари пу трутуарити
4
 
3
 
16
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мечтите на дребния комплексар Митю Прическата, вмирисания коптор Раша има бевепенце по-малко от Калифорния. Расийката икономически е като бълха в сравнение с САЩ и ЕС. Също като теб в реалния живот.
2
 
7
 
15
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 месец
Клети Стоенчик - ти сега само ще се напиеш до безпаметство от мъка нали? Няма да вземеш въжето от простора и да идеш да се люляш на джанката зад блока? Фактите са си факти - Газпром унижи САЩ и ги постави на мястото им: В ЪГЪЛА, с лице към стената. Колко печели Газпром от скъпият газ, ще се види догодина. На база шестмесечният отчет (базиран на резултатите отпреди бруталното поскъпване на), дивидентът ще е минимум долар на АДР-че. Прав си само за Картофоглавият. Оревахте светът, че Газпром ни ограбвал, защото сме плащали цена на газчицата, вързана за петролът и как сме били прецакани - обърнахме земята да променим договорът... и сега сме тройно по-прецакани. Ама сам ти знаеш много добре, че колкото повече се въртиш, толкова по-дълбоко ти влиза, нали?

Още от Централна и Източна Европа
Путин: Енергийните пазари са пример за изчерпания капиталистически модел