IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виновна ли е Германия за рекордните цени на газа в Европа в последните дни?

Берлин препродава излишни количества газ на Полша и Украйна, вместо да стабилизира спот пазарите, заяви Владимир Путин

08:56 | 24.12.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Германия излезе виновна за рекордните цени на природния газ в Европа в последните дни. По думите на руския президент Владимир Путин Берлин препродава природния газ, получаван по "Северен поток 1" на Полша и Украйна (чрез реверс по "Ямал"), вместо да подкрепи с излишните количества спот пазарите в Европа, пише Ройтерс. При това положение Москва не може да бъде винена за газовата криза в Европа, категоричен е той.

Доставяме газ по дългосрочните договори за Германия с 3-4, или дори шест пъти по-ниска цена спрямо на спот пазара, коментира руският президент по време на годишната си пресконференция в Москва. "Препродавайки само 1 млрд. куб. метра, някой може да спечели 1 млрд. долара", коментира Путин.

От началото на годината Берлин е купил 5,6 млрд. куб. метра повече газ от 2020 година. Тези количества са насочени към Полша и в крайна сметка Украйна е получила 3 млрд. куб. метра от тях, изчисляват от Кремъл.

От германското Министерство на икономиката отказват коментар на думите на руския президент.

През тази седмица цената на природния газ достигна рекордните 2000 долара за 1000 куб. метра. От началото на годината суровината поскъпна с над 600% на фона на липсващи доставки и студеното време през есента и зимата. Европа започна новия отоплителен сезон с най-ниските си резерви от газ за последните години. Заради ниските температури от газохранилищата се черпят съществени количества газ, което още повече изнервя сектора. Опасенията са, че газът няма да стигне до края на зимата.

Заради високите цени танкери с втечнен газ (LNG) се пренасочват от добре запасената Азия към Европа.
Въпреки недостига на европейския газов пазар "Газпром" отказва да увеличи доставките и изпълнява единствено своите дългосрочни задължения. От началото на декември компанията не е ангажирала допълнителен капацитет по трасетата към Европа. Данните на държавния гигант показват още, че доставките за Европа са твърдо над 220 млн. куб. метра за денонощие през този месец.

Средната цена на природния газ на "Газпром" по дългосрочните договори в Европа през 2020 година беше около 143 долара за 1000 куб. метра. По данни на ТАСС през тази година тя ще надмине 280 долара за 1000 куб. метра. На спот пазарите цената е няколко пъти по-висока.

Междувременно ръководителят на "Газпром" Алексей Милер се обърна с приветствие към служителите в холдинга. В него той отчита постиженията на компанията през 2021 година и едно от тях - изграждането на "Северен поток 2". "У нас никога нямаше никакво съмнение, че този газопровод ще бъде построен", коментира той, цитиран от пресцентъра на "Газпром".

Милер отбелязва, че "Северен поток 2" е изцяло руски проект - компанията го е изградила практически сама, макар и с подкрепата на на "надеждни финансови партньори". Компанията покрива своите ангажименти към европейските си клиенти, въпреки големите пикове в търсенето през лятото и през зимния сезон.

Той коментира още и ръста на доставките по "Силата на Сибир" към Китай - среднодневните доставки през ноември са с 1/3 по-високи от договорените.

"Газпром" е нагнетила 72,6 млрд. куб. метра газ в руските газохранилища, отбелязва още Милер в своето приветствие.

Но в същото време компанията остави полупразни съоръженията, които управлява на територията на Европа. Към средата на декември "Газпром" е доставил малко над 178 млрд. куб. метра газ в Европа, което е ръст от едва 4,8% спрямо пандемичната 2020 година, когато търсенето на суровината се срина под натиска на ограниченията заради коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
То ясно, че на джуджанка все някой друг и е виновен - че даже и пречи да нахлуе по-нататък в Украйна :) Диктатор в залеза си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Не е само Германия виновна, разбира се, но голяма част от вината е нейна.А друга част от вината е на цяла Европа, която бързо забравя,че Германия периодично я прихващат карастанчовите и вкарва Европа в катастрофа...И също така бързо забравят в Европа, че с Русия трябва много предпазливо да се действа и никога да и се няма особено доверие.За това голяма вина отново носи пак Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Виновна ли е Германия за рекордните цени на газа в Европа в последните дни? >> След окупацията през 45-та, Германия няма собствена воля. Може само да избира мигрантите, ако иска. По цвят не, но по форма на черепа, по права или обратна ориентация и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
"...Високите цени в Европа започнаха да привличат доставки на втечнен природен газ от Съединените щати.Горивото се търгува срещу 57.54$ за милион BTU, ръст от една трета само за последната седмица.И с 24$ по-високо от цените в Азия, и цели 14 пъти по-високо от котировките в САЩ.Така от общо 76 съда с американски втечнен газ, 10 с общо 1.6 млн тона втечен газ пътуват към Европа.Други 20, които превозват 3.3 млн тона, също изглежда,че се насочват към старият континент.Обикновено Азия е най-популярната дестинация за американският газ, но високите цени в Европа изглежда променят това...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Като лидер Германия е виновна за всичко. Най-малкото защото тръгна да прави промени на юруш без дори да опита да разбере колко трудно и скъпо е това и доколко другите ще са съгласни с безумието и наркоманията на германската зелена секта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
хихи ... нали това беше целта на упражнението ... ?! ... неколко фирми получатели на газ по СП и СП2 да са дилъри в цела Европа ... са риве ... за кво риве ... ?! ... и той не знае ... :))) ... да гледа как шести американски флот се разгръща освен в средиземно море и в черно море , скоро танкове и хеликоптерни ударни групи във варна и констанца ... пак да вдига врява по границите царчето от кремля ... импе , балтикпайп тръгва преди СП2 ... гаранция ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Германия може да прави каквото си ще с купения от нея газ. Чутовната им глупост е, че отказват да сертифицират Северен поток 2 - и по тоя начин и самите те ще се озъбят от студ - и половин Европа с тях. Нз дали това е престъпен умисъл на най-високо ниво или просто чиновническо безхаберие и глyпост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още