IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС начерта пътя за отказ и от природния газ

Комисията изготви и предложението за доброволни общи покупки на природен газ и създаването на общи резерви от газ

20:35 | 15.12.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) представи предложения за промени, които да позволят по-широкото навлизане на нискоемисионни горива, особено биометан и водород. Така Брюксел реално начерта пътя за отказ от природния газ.

Със своите предложения от комисията признават преходната роля на газа и насърчава страните от общността да започнат да мислят за края на използване на суровината, особено където е възможно преминаването към електричество или нисковъглеродни горива.

Според предложенията, публикувани по-рано днес (15 декември) на сайта на ЕК, държавите трябва да избягват да удължават дългосрочните договори за доставка на газ след 2049 година.

Пакетът включа още промени, които позволяват общи покупки на природен газ на доброволен принцип, както и общи стратегически резерви от природен газ. Тези предложения бяха направени от някои страни от ЕС в началото на октомври с цел реакция при рекордните цени на природния газ в последните месеци. Страните трябва да направят анализ на техните нива на съхранение и на потенциалните рискове, свързани със сигурността на доставките, включително и когато съхранението е собственост на субекти от трети държави.  

Европа започна този зимен сезон с много ниски обеми на газ в своите хранилища. Според коментари на анализатори един от големите проблеми са съоръженията, стопанисвани от "Газпром", които са полупразни.

Новите правила улесняват достъпа на възобновяемите и нисковъглеродните горива до съществуващата газова мрежа, като премахват тарифите за трансграничните междусистемни връзки. Създава се и система за сертифициране на нисковъглеродни горива, което ще осигури равни условия при оценката на пълния отпечатък на емисиите на парникови газове на различните горива и ще позволи на държавите от ЕС ефективно да ги сравняват и вземат предвид в своя енергиен микс.

Според ЕК тези предложения ще имат положителен ефект върху енергийната сигурност на Европа и цената на газа, защото зелените енергоизточници, включително и  нисковъглеродните горива се произвеждат вътре в ЕС и ще доведе до намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси.

В своето предложение от ЕК отбелязват още, че една от най-важните стъпки, които се предлагат днес, е създаването на пазар за водород, както и на подходящата инвестиционна среда и условия за търговия с трети страни.

Правилата за търговията с водород ще се прилагат на две фази - преди и след 2030 година. Те ще се отнасят до достъпа до водородни инфраструктури, разделяне на дейностите по производство и транспорт и определяне на тарифите за пренос.

Ще бъде създадена нова структура на управление под формата на Европейската мрежа от мрежови оператори за водород (ENNOH) за насърчаване на специална водородна инфраструктура, трансгранична координация и изграждане на междусистемни мрежи и разработване на специфични технически правила, посочват още от Брюксел.

Приоритет в направеното предложение е даване на възможността на домакинствата да изберат да ползват нисковъглеродни горива вместо изкопаеми. 

Междувременно европейските депутати и представители на Европейския съвет постигнаха неофициално съгласие газовите проекти да не бъдат признавани от общностно значение. Такова предложение направиха и от ЕК в средата на ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я, цялата трупа копейнишки фъфльовци изкарани на амбразурата! Давайте, таварищи, за путина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Неосъществима, но резултатите ги виждаме: 1.70 $ за метър газ !!! Да видим кога цената на газчицата ще бие цената на златцето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
Разпад на кошарата си требе щот ЕССРа нешо са totally detached from the reality .... тва съм го видел ош одавна и тез Травеститските Рептиле си вървят към пропастта кат Отче Наш ако може по бърже ако обичате шот агонията им е голяма на горките ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 2 години
'Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш'. Може да се добави отпред: Едно е да го говориш. ЕС се превърна в говорилня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Поредната неосъществима идея за близките 30-40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
То и Нстрадин Ходжа си беше научил магарето да не яде....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Зелю-олигуфреню, как сЪ мята тропа-тро-ла и върти се все на кола,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
а те така те искам ... войнствен ... :))) ... хвана ли важният ред в текста ... ?! ... "Създава се и система за сертифициране на нисковъглеродни горива, което ще осигури равни условия при оценката на пълния отпечатък на емисиите на парникови газове на различните горива и ще позволи на държавите от ЕС ефективно да ги сравняват и вземат предвид в своя енергиен микс." ... са фащаш ли що вовата иска да си говори с ЕС за таксономията ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Що 49-та година, бе? Още СЕГА се откажете !!! Аре, нали сте герои? Защо се молите като просяци на Газпром? Дръжте се мъжки !!! Боже, няма ли кой да обясни на тия чутовни дe-би-ли, че биометанът - така наречен - дава същите, че дори и по-големи емисии от природния газ... къде е тогава разликата, освен, че площи обработваема земя ще бъдат онгажирани с технически култури, за добив на биометан - при положение, че си има наличен под земята... и това в свят с милиард гладни? Или вместо да внасяте от Русия прероден газ, ще внасяте пшеница kpeт-ени? А може би вие - от ЕК ще нагъвате по 5 кила боб на ден, за да правите вие лично биометан? Най-доброто, което може да се направи за Европа - е да се издебне когато ЕК заседава в пълен състав и в присъствена форма и зялата им централа да се хвърли във въздуха с 50 кила динамит !!! Папир да не остана... а ти шуменски тeм-epyт - да ми ближеш мандаринките. Зелков - нивото ти пада от ден на ден. Стоенчик еволюира, ти деградираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Tия от ЕС хич не им вярвам, единственото което знаят е да брулят народа със данъци, такси и други измишльотини - базата поскъпва - храната и горивата - те ми чертаят светлото бъдеще (светло ама за тях) за народа е тъмно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още