IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ако не бяхме увеличили лихвите, щяхме да свършим като Турция

Президентът отбеляза, че не се меси в работата на централната банка, но оцени положително нейните политики

15:42 | 23.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин похвали Руската централна банка за строгата ѝ политика за борба с инфлацията. По думите му страната можеше да се окаже изправена пред икономическа криза като тази в Турция, ако не беше успяла да увеличи лихвените проценти.

„Знам, че реалният сектор не е доволен от лихвените увеличения“, каза Путин по време на годишната си пресконференция в четвъртък, цитиран от Bloomberg. „Но ако не бяха направени, можеше да свършим като Турция, със същия проблем“, допълни държавният глава.

Руската централна банка увеличи основната си лихва със 100 базисни пункта на последната си среща на ръководството за годината миналата седмица, с което общото увеличение за 2021 г. стана 425 базисни пункта. Институцията обаче предупреди, че може да са необходими още ръстове, за да се обуздае инфлацията, която е повече от два пъти над целта от 4%.

Русия успя да избегне криза като тази в Турция, където лирата се обезцени с около 50% от септември насам на фона на нетрадиционната парична политика на президента Реджеп Ердоган. Той настоява Турската централна банка да продължи да намалява лихвените проценти с довода, че евтината лира ще привлича инвестиции. Основната лихва в момента е 14% - над седем процентни пункта под потребителската инфлация.

Путин отбеляза, че не се меси в работата на централната банка, но оцени положително нейните политики. Той също така сравни страната си и с най-големия си геополитически опонент САЩ.

„Ако вземем водещата световна икономика – САЩ, (ще видим че – бел. ред.) те имат инфлация от 6,1-6,2% при цел от 2%“, каза Путин. „Ние също имаме голяма 8-процентна инфлация, а целта ни бе 4%, така че ние имаме двойна на целта, а те тройна“, отбеляза президентът.

По въпроса за газовите доставки за Европа той отбеляза, че страната му не може да бъде винена за енергийните проблеми на Стария континент и рекордните цени на природния газ. По думите му енергийният концерн „Газпром“ изпълнява всичките си договорености и доставя газ в уговорените количества. Компанията дори е увеличила износа, посочи Путин, цитиран от БТА.

Според руския президент Европа сама е създала газовите си проблеми и сама трябва да ги разреши. Една от причините за това е фактът, че властите на континента са наложили твърде много регулации на петролните и газовите компании, които така не могат да инвестират в увеличение на добива. Той предупреди Европа, че трябва да си гарантира дългосрочни договори за доставка.

Путин обясни освен това, че „Газпром“ не е резервирал капацитет за доставка на газ по тръбата „Ямал-Европа“, тъй като е нямало поръчки. Според него газът, който от три дни тече реверсивно от Германия към Полша, накрая стига до Украйна.

Путин отбеляза също, че Москва засега вижда положителна като цяло реакция от страна на Вашингтон след предложенията си за гаранции за сигурност.

„В тази връзка бих желал да подчертая, че като цяло виждаме засега положителна реакция. Американските партньори ни казват, че са готови тази дискусия, тези преговори да започнат в самото начало на годината в Женева. И двете страни са назначили представители. Надявам се развитието на ситуацията да тръгне именно по този път", каза руският лидер, цитиран от БТА.

Опонентите на Русия векове наред говореха, че тя не може да бъде победена, а само разрушена отвътре, посочи той. „Искам да припомня какво говореха нашите опоненти векове наред: Русия не може да бъде победена, може само да бъде разрушена отвътре. Което благополучно бе сторено през периода на Първата световна война, (. . .) и през 90-те, когато рушаха Съветския съюз", каза Путин в отговор на въпрос на ВВС.

По думите на президента по-нататъшните действия на Москва ще зависят не от хода на преговорите по гаранции за сигурност със САЩ, а от това дали ще се гарантира сигурност на Русия.

„По повод гаранциите (за сигурност) и ще зависи ли нещо от хода на преговорите – действията ни ще зависят не от хода на преговорите, а от безусловното гарантиране на сигурност за Русия днес и в историческа перспектива“, каза той в отговор на въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 8
redcretin
преди 2 години
За да стигнете Турция, трябва да си вдигнете стандарта почти двойно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
приказки на зануленият за вътрешна употреба ... кой му се връзва по белият свет не знам ... по ямал тече газ от германия към украйна ... :))) ... големият износител с дълбоките кладенци не може да си подсигури продажби на газ в Европа ... :))) ... некaдърници ... ще видите СП2 на кукуво лято , вдигайте си тръбите и на рамо в сибир , да строите втората китайска сила ... е импа ще ви даде кинти ако немате ... той инвестира яко във фосили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
viva
преди 2 години
По думите на тавариш Путин, всичко опира до поставената цел. Ами Ердоган да сложи цел от 50% инфлация и всичко ще му е точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още