fallback

НАТО: Европа трябва да диверсифицира енергийните си доставки

Енергийната ситуация в Европа показва уязвимостта да си твърде зависим от един доставчик на природен газ, каза Столтенберг

17:10 | 30.01.22 г. 18

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Facundo Arrizabalaga/EPA/Bloomberg

Европа трябва да диверсифицира енергийните си доставки, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в момент, когато Великобритания предупреди, че е „много вероятно“ Русия, която е голям доставчик на природен газ, да се готви да нахлуе в Украйна, предава Ройтерс.

Русия струпа около 120 хил. военни близо до съседната си страна и поиска от западния отбранителен съюз да изтегли войските и въоръжението си от Източна Европа и да забрани на бившата съветска република Украйна да се присъединява към НАТО.

Американски официални представители заявиха в събота, че струпването на военни от Русия се разширява и включва доставки за лекуване на ранени при конфликт. От другата страна на границата в Украйна местни жители се обучават за запасняци в армията в рамките на усилията на правителството да се подготви за нападение.

Москва отрича да има планове за нахлуване, но в неделя заяви, че ще поиска от НАТО да разясни дали възнамерява да задейства ключови ангажименти в областта на сигурността, след като по-рано съобщи, че отговорът на алианса на исканията ѝ не стига достатъчно далеч.

„Ако не смятат да го направят, тогава трябва да обяснят защо“, каза руският външен министър Сергей Лавров пред държавната телевизия. „Това ще бъде ключов въпрос при определянето на бъдещите ни предложения“, допълни той.

„Притеснени сме от енергийната ситуация в Европа, защото тя показва уязвимостта да си твърде зависим от един доставчик на природен газ и това е причината съюзниците от НАТО да са съгласни, че трябва да работим и да се съсредоточим върху диверсифицирането на доставките“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той допълни, че НАТО няма планове за разполагане на бойни части в Украйна, която не е член на алианса, в случай на руско нахлуване и допълни: „Съсредоточени сме върху предоставянето на подкрепа“.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в неделя, че картината по границата на Украйна с Русия е „все по-тревожна“.

„Продължавам да призовавам Русия да започне преговори и да избегне безразсъдно и катастрофално нахлуване“, написа той в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още