IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО: Европа трябва да диверсифицира енергийните си доставки

Енергийната ситуация в Европа показва уязвимостта да си твърде зависим от един доставчик на природен газ, каза Столтенберг

17:10 | 30.01.22 г. 18
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.&nbsp;<em>Снимка: Facundo Arrizabalaga/EPA/Bloomberg</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Facundo Arrizabalaga/EPA/Bloomberg

Европа трябва да диверсифицира енергийните си доставки, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в момент, когато Великобритания предупреди, че е „много вероятно“ Русия, която е голям доставчик на природен газ, да се готви да нахлуе в Украйна, предава Ройтерс.

Русия струпа около 120 хил. военни близо до съседната си страна и поиска от западния отбранителен съюз да изтегли войските и въоръжението си от Източна Европа и да забрани на бившата съветска република Украйна да се присъединява към НАТО.

Американски официални представители заявиха в събота, че струпването на военни от Русия се разширява и включва доставки за лекуване на ранени при конфликт. От другата страна на границата в Украйна местни жители се обучават за запасняци в армията в рамките на усилията на правителството да се подготви за нападение.

Москва отрича да има планове за нахлуване, но в неделя заяви, че ще поиска от НАТО да разясни дали възнамерява да задейства ключови ангажименти в областта на сигурността, след като по-рано съобщи, че отговорът на алианса на исканията ѝ не стига достатъчно далеч.

„Ако не смятат да го направят, тогава трябва да обяснят защо“, каза руският външен министър Сергей Лавров пред държавната телевизия. „Това ще бъде ключов въпрос при определянето на бъдещите ни предложения“, допълни той.

„Притеснени сме от енергийната ситуация в Европа, защото тя показва уязвимостта да си твърде зависим от един доставчик на природен газ и това е причината съюзниците от НАТО да са съгласни, че трябва да работим и да се съсредоточим върху диверсифицирането на доставките“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той допълни, че НАТО няма планове за разполагане на бойни части в Украйна, която не е член на алианса, в случай на руско нахлуване и допълни: „Съсредоточени сме върху предоставянето на подкрепа“.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в неделя, че картината по границата на Украйна с Русия е „все по-тревожна“.

„Продължавам да призовавам Русия да започне преговори и да избегне безразсъдно и катастрофално нахлуване“, написа той в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
щото сте птоссти кагебейци... късия можеше да ви модернизира и да ви направи топ държава... но незнае как, щото е тъъъп милиционер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
'Нито НАТО ще напада русия, нито пък тя Украйна.' - доживях да го чуя. Е, оти ручахме жабетата тогава?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Абе не ви ли омръзна а предъвквате едни и същи глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 2 години
То и аз искам да увелича и диверсифицирам приходите си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
За газът всичко е написано. Рукият е заменен поне на 30%, основно с LNG и по-малко норвежки и алжирски тръбни. А на въпросът ти ще отговоря. Нито НАТО ще напада русия, нито пък тя Украйна. Лекият човек в кремъл най сетне осъзна, че няма дивизии от войници а армия от тиктокери, инфлуенсъри, геймъри, рапъри и много програмисти. Има стотина хиляди преторианци, но те не са достатъчни за нищо. Да крепят властта му в москва може, но само ако рядко хапуска бункера. Така и прави. Та това е положението. Никой не иска да воюва. Но ако има желание може да редуцира руският етнос още малко. Все още има накъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
от студ *** , но не ползвай руски газ ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
То хубаво ама с какво да диверсифицира? С мушмули ли? Видя се, че няма кой да продава евтин газ в големи количества на Европа и никой не иска да се конкурира ценово с руските доставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Стоенчик, изместваш темата. Къде някакъв се попочерпил се(и очевидно нагъл) братушка, къде газ за млрд куб метра? И пак да се върна от въпроса ми в пост номер едно: и ако случайно(незнайно) как ЕС/НАТО получи алтернативни на русските доставки какво - ще атакува Россия ли?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Хахаха, хомoceксyалният ***-0т столтенберг стана експерт и по газови доставки. И откъде ще дойде тая диверсификация, от Сатурн ли? Докато ЕС търси откъде да се диверсифицира, защото по прогнози на ВР отпреди 3 години, американските газови залежи ще (щяха) да се изчерпят след 12 години по тогавашния темп на добив. Тогава и САЩ ще се молят на Русия за газ... тъкмо танкерчета си имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Малко да четеш. Има го и на видео, как арестуван пиян руснак заплашва полицаите, че ще изтръгне крана на парното. Прави го и те затварят вратата на килията, за да се свари. Е сварили са го :" Там, как следует из материалов дела, Вшивков оторвал батарею, откуда полился кипяток. Однако выводить из камеры мужчину никто из дежуривших полицейских не стал, хотя они видели, что камеру Вшивкова заливает горячей водой, слышали крики о помощи и даже смеялись над тем, что в камере идет пар (это зафиксировали камеры наблюдения). Мужчина получил ожоги 95% тела и умер в больнице."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още