IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО: Европа трябва да диверсифицира енергийните си доставки

Енергийната ситуация в Европа показва уязвимостта да си твърде зависим от един доставчик на природен газ, каза Столтенберг

17:10 | 30.01.22 г. 18
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.&nbsp;<em>Снимка: Facundo Arrizabalaga/EPA/Bloomberg</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Facundo Arrizabalaga/EPA/Bloomberg

Европа трябва да диверсифицира енергийните си доставки, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в момент, когато Великобритания предупреди, че е „много вероятно“ Русия, която е голям доставчик на природен газ, да се готви да нахлуе в Украйна, предава Ройтерс.

Русия струпа около 120 хил. военни близо до съседната си страна и поиска от западния отбранителен съюз да изтегли войските и въоръжението си от Източна Европа и да забрани на бившата съветска република Украйна да се присъединява към НАТО.

Американски официални представители заявиха в събота, че струпването на военни от Русия се разширява и включва доставки за лекуване на ранени при конфликт. От другата страна на границата в Украйна местни жители се обучават за запасняци в армията в рамките на усилията на правителството да се подготви за нападение.

Москва отрича да има планове за нахлуване, но в неделя заяви, че ще поиска от НАТО да разясни дали възнамерява да задейства ключови ангажименти в областта на сигурността, след като по-рано съобщи, че отговорът на алианса на исканията ѝ не стига достатъчно далеч.

„Ако не смятат да го направят, тогава трябва да обяснят защо“, каза руският външен министър Сергей Лавров пред държавната телевизия. „Това ще бъде ключов въпрос при определянето на бъдещите ни предложения“, допълни той.

„Притеснени сме от енергийната ситуация в Европа, защото тя показва уязвимостта да си твърде зависим от един доставчик на природен газ и това е причината съюзниците от НАТО да са съгласни, че трябва да работим и да се съсредоточим върху диверсифицирането на доставките“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той допълни, че НАТО няма планове за разполагане на бойни части в Украйна, която не е член на алианса, в случай на руско нахлуване и допълни: „Съсредоточени сме върху предоставянето на подкрепа“.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в неделя, че картината по границата на Украйна с Русия е „все по-тревожна“.

„Продължавам да призовавам Русия да започне преговори и да избегне безразсъдно и катастрофално нахлуване“, написа той в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Хихихи(искрен смях) .........хихихихи(подигравателно) ............ хихихихи(ехидно)......... През последните 5 години, площтта на новопостроените и въведени в експлоатация жилища в русия е 50 (петдесет)кв.метра, плюс-минус 1 кв метър. Това е ведно с идеалните части, което означава, че руснака се шири(гротестно) в двустаен от реални 40 кв метра. Хихиих.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
а ти и бегемана сигур имате роднини избити от руснаците ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
korn
преди 2 години
Човек, не занм кво да ти кажа. 99 процента от руските роби имам чуството че сте от домове за хора със специални нужди. Не можете да напишете и един смислен ред. Само повтаряте едни и същи изричение, не може дори да се спори с вас, нямате познания по нищо. Но демокрация сме все пак и мнението на всеки трябва да се уважава. Дай да те разбера. Я кажи първо Русия каква ти е на теб, така мило говориш за нея, все едно ти е родина. Много си загрижен за Русия, от къде произтича това, интересно ми е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Русснаците винаги са живели в големи къщи(дори и по хамериканските стандарти). И на никого не пречи да живее пак в такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
doba
преди 2 години
korn, приятел, Горби кога вдигна белия флаг през 1990г си мислеше, че отваря една нова ера - на глобалното благоденствие. НО - какво стана след това - първо се обедини Германия, а след това НАТО малко по малко започна да лази на Изток. И вместо глобално благоденсгвие разделиха Украйна от Россия, че започнаха да планират и ядрени площадки към Харков?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
korn
преди 2 години
Русия е по територия заема една осма от земното кълбо и по е голяма от всички държави в НАТО взети заедно. Русия изхранва 140 милиона човека, НАТО сигурно към милиард човека. Иска и Украйна да е под неин контрол, въпреки че държавата най богата на природни суровини. Контролира и огромен Казакастан, който също е мега богат на прирородни суровини. Русия иска да живее в една огромна богата къща, а другите да се свият в една малка къща. Но пак не е достатъчно, алчния руснак иска и къщите на другите. Иска и да не работи а само да продава бензин, а другите да се чудят от къде да вземат пари и да бачкат като луди. Еми колко да ги траем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
да се купува само политкоректния газ - руски с американски етикет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 2 години
И какво ще стане, АКО ЕС се диверсифицира, какво? Ще нападнете Россия ли?..Айде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още