IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis утроява печалбата си благодарение на продажбата на дял от Roche

Фармацевтичната група също увеличи силно приходите си и коригираната оперативна печалба

10:28 | 02.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Scott Eisen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Швейцарската фармацевтична компания Novartis реализира през миналата година печалба от около 24 млрд. долара (21,2 млрд. евро), което е почти три пъти повече от предходната година. Това се дължи главно на продажбата на собствени акции в конкурента Roche. Дивидентът за инвеститорите ще се увеличи от 3 на 3,10 франка на акция, както обяви Novartis в сряда, цитирана от DPA.

Оперативната дейност на групата също се представя по-добра благодарение на подразделението за фармацевтични продукти. Продажбите нараснаха с 6% на годишна база до около 51,6 млрд. долара. След отчитане на валутните колебания увеличението е с 4%. Коригираната оперативна печалба нарасна с 8% до 16,6 млрд. долара. С това Novartis се озова малко под очакванията на анализаторите по отношение на продажбите, но над тях по отношение на оперативната печалба.

За тази година концернът планира средни едноцифрени процентни увеличения на двата показателя на база постоянна валута. Както беше планирано, нова информация за текущия стратегически преглед на дъщерното дружество за генерични лекарства Sandoz трябва да бъде налична най-късно до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
от 3 на 3.10 франка? Скръндзи - а аз мислех да си купя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още