IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis купува британска компания за генна терапия за до 1,5 млрд. долара

Първоначално швейцарският концерн ще плати 800 млн. долара за Gyroscope Therapeutics, но цената може да е почти двойна

15:34 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Novartis засилва позициите си в доходоносната област на генните терапии, като придобива британската компания Gyroscope Therapeutics. Швейцарците предлагат авансово плащане в размер на 800 млн. долара за придобиването, а също така са договорени плащания на базата на постигнати резултати в размер на до 700 млн. долара, обяви в сряда фармацевтичната група, цитирана от Ройтерс.

С това придобиване Novartis цели да разшири допълнително дейността си в областта на заболяванията на ретината и генните терапии, след като по-рано придоби Vedere Bio и Arctos Medical.

Швейцарският концерн си осигурява достъп до генна терапия от Gyroscope, която е във втората фаза на клинично развитие и се тества за използване при географска атрофия - заболяване на ретината, което води до слепота и за което понастоящем няма лечение.

Към момента генните терапии са сред най-скъпите лекарства в света. Те имат за цел да лекуват болести, като заменят липсващата или дефектна версия на даден ген в клетките на пациента с непокътнат ген.

По-рано този месец Novartis заяви, че планира да изкупи обратно акции на стойност 15 млрд. долара с приходите от продажбата на дела си в Roche Holding AG, припомня Bloomberg.

Novartis, базирана в Базел, Швейцария, също така съобщи на инвеститорите, че разполага с 20 потенциални лекарствени хитове, които могат да бъдат одобрени до 2025 г., опитвайки се да разсее опасенията след неотдавнашните неуспехи в разработването, че нейният лекарствен асортимент не е толкова стабилен, колкото този на някои конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още