fallback

Европейските въглеродни квоти се прицелват в цена от 100 евро за тон

Скъпите емисии се очаква да насърчат развитието на технологии като улавяне и съхранение на въглероден диоксид

09:50 | 07.02.22 г. 7

Цените на квотите въглероден диоксид, търгувани през европейската схема ETS, достигнаха в петък (4 февруари) до нивото от 96 евро за тон и много вероятно съвсем скоро ще пробват психологическото ниво от 100 евро за тон. От началото на 2021 г. цената на квотите в Европа се повиши с 200%, пише Ройтерс. Сегашните нива са рекордни от създаването на схемата през 2005 г.

В ETS участват големите индустрии, електроцентрали и авиокомпании, които чрез нея плащат за отделените парникови газове. Някои от тях получават безплатни квоти, които да ги държат конкурентни на световните пазари, но като цяло целта е тези квоти постепенно да намаляват.

Квотите въглеродни емисии започнаха да поскъпват още в средата на миналата година, като първоначално се коментираше, че причината за това са спекулации на пазара. Впоследствие обаче скъпият газ върна на пазара въглищните централи, което увеличи търсенето на емисии въглероден диоксид.

Стимул за увеличаване на цените на квотите носи и новото законодателство в ЕС, което предвижда по-бързо намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2030 г. Според анализаторите в Refinitiv цената от 100 евро за тон обаче може да предизвика политически дебат относно целите, които си поставя европейската общност, а именно намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. спрямо нивата през 1990 г.

Полша, един от големите потребители на въглища в ЕС, вече на няколко пъти призова европейските институции да се намесят на пазара, отбелязвайки, че цените в схемата са спекулативни. Други държави също смятат, че цената на квотите е от ключово значение за постигането на климатичните цели и призовават антимонополните органи - ЕК, да анализира случващото се в схемата.

От Брюксел обаче са категорични - с поставянето на цена на замърсяването компаниите имат финансови стимули за намаляване на емисиите и да инвестират в чисти технологии. Затова и колкото по-висока е цената, толкова по-бързо ще бъдат постигнати тези цели. В годините, когато квотите бяха с ниска цена, много компании, например от циментовата индустрия, забавиха своите зелени инвестиции.

При цена от 100 евро за тон обаче инвестициите в нови технологии, както например в улавяне и съхранение на въглерод, може да станат атрактивни за индустрията. Очакванията са, че скъпите емисии ще насърчат и развитието на технологиите за производство на зелен водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още